Predškolska ustanova ‚‚Poletarac‚‚ Svrljig, danas 30.maja,  uz prigodan zabavni program obeležila 34 godine rada i postojanja. 

Prisutne goste iz Svrljiga i drugih gradova pozdravio je direktor ustanove, Dejan Miletić.

– Danas smo se okupili da proslavimo 34 godine postojanja ove ustanove. Iskoristiću priliku da pozdravim kolege iz ostalih gradova Srbije, koji su danas sa nama. Sada predlažem da pogledamo priredbu ‚‚U svetu crtanog filma‚‚ koju su pripremili naši mališani, zajedno sa vaspitačicama, rekao je Miletić.

Istorijat:

Prva vaspitna grupa predškolske dece na teritoriji Opštine Svrljig otvorena je pri Osnovnoj školi ”Dobrila Stambolić”. Sa radom je počela 1.septembra 1968.god. sa 30 polaznika. U vaspitnoj grupi deca su boravila pola dana, a sa njima je radila kvalifikovana vaspitačica. Nekoliko godina je postojala samo jedna grupa pri Osnovnoj školi, tako da je 30-ak šestogodišnjaka iz Svrljiga moglo, posle jedne godine organizovanog vaspitno-obrazovnog rada, da spremnije pođe u školu.

Početkom školske 1976/77.god. pri Osnovnoj školi se formira još jedna vaspitna grupa. Rad se organizuje u istoj prostoriji u obe smene. Od tada se okuplja u proseku po 60 polaznika godišnje. Sa decom rade dve vaspitačice. Time se zadovoljavaju interesi sve većeg broja roditelja šestogodišnje dece. Pomenute vaspitne grupe rade rade u sastavu škole do 31. avgusta 1980.god., kada se zvanično pripajaju novoformiranom Dečjem vrtiću ”13. oktobar” u Svrljigu. Treba reći da su poslednje dve školske godine vaspitne grupe radile u prostorijama vrtića, zbog nedostatka prostora u školi, mada su zvanično i dalje bile u njenom sastavu. Prema tome, škola je radila sa šestogodišnjom decom punih 12 godina, čime je dala značajan doprinos razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Opštine Svrljig.