Vlast i opozicija pokušaće da u narednom periodu konstruktivnim i konkretnim predlozima reše višedecenijski problem vodosnabdevanja u Svrljigu, rečeno je na današnjem sastanku u kabinetu predsednika opštine Svrljig.

Na inicijativu predsednika opštine Svrljig Milije Miletića, održan je sastanak sa predstavnicima političkih stranaka koji imaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu SPS, SNS, DS, NS i JS. Uz korektnu saradnju i jedne i druge strane višedecenijski problem vodosnabdevanja mogao bi biti rešen, u čemu su se svi složili. Inače ovo nije prvi put da vlast ima dobru saradnju sa opozicijom.

‚‚ Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, preko resornih ministarstava i određenih organa rešiti jedno od životnih pitanja svih nas u Svrljigu, naglasio je predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić‚‚.

Predsednik opštine Svrljig – Milija Miletić

Prisutnima je potom predstavljen tim za dugoročno rešavanje vodosnabdevanja u Svrljigu. Čine ga predsednik komisije i vođa tima, direktor JKSP Igor Davidović, Branislav Mihajlović JKSP, Luka Kostić, Ivan Božinović JP Direkcija, Siniša Krstić  i Velimir Cvetković. Naglašeno je da ovo nije konačan broj ljudi i da je opozicija upravo iz tog razloga tu da da konkretan predlog za imenovanje još nekog stručnog lica koje će se naći u timu.

Bitno je istaći da se u ovoj godini beleži bitan pomak u rešavanju problema sa vodom. Činjenica je da u Svrljgu nije bilo restrikcija vode tokom celog leta. Povodom toga direktor JKSP-a Davidović kaže da je razlog normalnog vodosnabdevanja upravo rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Vase Albanca ali i kopanje bunara koje je bilo obeznbeđeno delom sredstvima iz fonda za razvoj poljoprivrede opštine Svrljig. Jedino problema ima u snabdevanju viših delova grada koji su za sada na meti restrikcija  s toga je primenjen prvi stepen štednje vode i to na izvorištu ‚‚Kitke‚‚.

dr Slavoljub Petković (NS)

Opozicionari su složni da je potrebno dugoročno rešenje vodosnabdevanja ali su u par navrata bili i kritičarski nastrojeni.

‚‚ Problem vodosnabdevanja u Svrljigu gledam sa puno optimizma, jer mislim da će u budućnosti  to biti sve manji problem, zato što naroda, privrede i stoke na pašnjacima ima sve manje. Daj Bože da imamo problem vodosnabdevanja, istakao je predstavnik Nove Srbije, dr Slavoljub Petković‚‚.

Inače, svi su se na kraju složili da je vreme da se uđe u koštac sa problemom kako bi se što pre rešio.

Miletić je iskoristio priliku i  prisutnima predstavio projekat formiranja akomulacionog jezera u slivu reke Timok, duž od Periša, koji bi znatno doprineo rasterećenju postojećih izvorišta. Sa projektom upoznati su i ministri u Vladi kao i ostali predstavnici nadležnih službi.

‚‚Najbitnije je da iza ovog poduhvata stane i država Srbija, rekao je Miletić‚‚ .

Sastanku su prisustvovali predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, predsednica Skupštine, Jelena Trifunović, direktor JKSP, Igor Davidović, tehnički direktor JKSP Branislav Mihajlović, direktor JP Direkcije za izgradnju grada Srđan Đorđević, predsednik OO SNS Goran Jeremijić, OO SPS Radovan Mitić, OO JS Goran Marinković, OO NS Slavoljub Petković i predstavnici OO URS Dragica Ristić i OO DS Miloš Đorđević.