Poljoprivredno gazdinstvo Nebojše Milojevića iz Vlahova kod Svrljiga nagrađeno na sajmu Hrane i pića za proizvode od samoniklog divljeg voća.

Beograđani i ostali posetioci sajma Etno hrane i pića nisu propustili da ne probaju slatkorečive čarolije sa svrljiških planina. Pored punomasnog sira, belmuža i ostalih mrečnih proizvoda, ove godine džem od raznih livadskih i brdskih mešavina našao se u centru šažnje.

Na tom polju, svakako da su i trnjine potencijalni brend svrljiškog kraja. To pokazuje i nagrada koju je Svrljižanin, poreklom iz Vlahova, Nebojša Milojević dobio za svoj džem od tog šumskog voća, na sedmom etno sajmu ” Hrana i piće ”  u Beogradu.

Izložbeni štand gazdinstva Milojević, pored pobedničke trnjine, obilovao je i drugim džemovima i to od crnog gloga, crnog duda, džema od divljih trešanja, vinogradarske breskve, zove, šipurka i divlje jagode.

Majstor za džem Nebojša Milojević

Milojević kaže da je zadovoljan plasmanom svoje robe i da je potrebno plasirati sve moguće potencijale hrane i pića na sajmovima širom zemlje. Inače i ove slatke namaze možemo uvrstiti u svojevrsne prirodne proizvodi  koje nudi svrljiški kraj.

O trnjini

Trnina ili crni trn (Prunus spinosa) ponekad i nazivana trnjinatrnulatrnavkatrncrni trndivlja šljiva mačja šljiva) je vrsta roda Prunus (Maloideae, Rosaceae). Raste uglavno po pašnjacima ili rubovma šuma ili ponekad kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima. Raste u gotovo celoj Evropi i delovima severne Afrike.
Stablo ima vek do oko 40 godina. Visine je između jednog do pet metara a u retkim slučajevima, i do 6 m visine.

Trn se smatra pretkom Šljiva. Pripisuju joj se brojna lekovita svojstva.