Kao sav normalan svet

U Drajincu rešavaju problem vodosnabdevanja

Ukupan broj pregleda:

Kilometrima nosili vodu na rukama, vukli buriće zaprežnim kolima i traktorima. Ali uskoro će to za žitelje Drajinca biti prošlost jer su na korak od novog arterskog bunara.

Naime, u selu Drajinac u naselju “Trap“ iskopan je arterski bunar sa vodom dubine 125 metara koji će služiti za napajanje seoskog bazena, odnosno kaptažnog mesta koje je udaljeno svega 700 metara.  Izvršeno je i ispitivanje izdašnosti i ispravnosti vode. Potom su  izvršene analize i dobijene sve saglasnosti za biološki ispravnu vodu.

Bunarska konstrukcija izrađena je od politalenskih cevi, po tehničkoj specifikaciji iz premera i predračuna, rekao je direktor JP Direkcije za izgradnju, Srđan Đorđević.

Po rečima predsednika opštine, Milije Miletića, selo Drajinac će za par dana rešiti najveći problem, vodosnabdevanje.

U Drajincu će se do kraja meseca  normalizovati vodosnabdevanje. Ovo je samo jedan od primera kako ćemo u narednom periodu raditi. Opština će u budžetu za 2013.godinu odvojiti sredstva za rešavanje problema vodosnabdevanja i u seoskim naseljima, istakao je predsednik opštine Milija Miletić.

Za rekonstrukciju seoskih vodovoda mogu aplicirati mesne zajednice tek po izabiru Saveta mesne zajednice. Nakon toga potrebno je da  Savet MZ  podnese zahtev za inicijativu potrebe rešavanja vodosnabdevanja, nakon čega se tek onda ulazi u proceduru. Ovakav zahtev dostavlja se Direkciji za izgradnju Svrljig, odnosno opštini. Kasnije, Savet pomaže u formiranju udruženja građana koje bi kasnije gazdovalo vodovodom.

Ivan Milosavljević, član saveta MZ Drajinac i odbornik u SO Svrljig, je istakao od kolikog je značaj ovaj poduhvata, za šta je zasigurno najzaslužniji prvi čovek opštine, Milija Miletić.

Hteo bi da se zahvalim predsedniku opštine i direktoru direkcije što su ispoštovali dosadašnja obećanja. Urađeno je sve u roku a žitelji Drajinca će za par dana imati vodu . Drago mi je što ovo nije samo predizborno obećanje, već obećanje koje je ispunjeno, rekao je Milosavljević.

U toku popodneva radnici Elektrodistribucije uspostavili su vezu između trafo stanice i bunara.

3 Komentara

 1. laza

  13/11/2012 u 21:22

  Bravo.. Ali redno bi i bilo da se resi i problem vodosnabdevanja i u Svrljigu,pored toliko dobrih izvora u okoli mogli bih smo da napravim jos 2 bazena u Svrljigu,i da svi imaju vodu,i naravno da se zamane cevi i da se ta voda korist za pice,a ne za zalevanje basti.. Nadam se da ce to da se i ispuni jer zivimo u 21 veku,a ne u 18-tom.. Toliko havala na razumevanju unapred..

 2. SuperHik

  14/11/2012 u 00:05

  Jesu li bunari arterijski ili arteski? Nebitno u sustini, dobro je da se radi na seoskim vodovodima, pogotovo u ovim jos uvek velikim selima kao sto je Drajinac, ali eto cisto me interesuje.

 3. Vucija jazbina

  19/12/2012 u 23:43

  Lepo svaka cast,trebalo bi u svim selima resiti vodosnadbevanje koja to nemaju,mi u selu zeljevu pijemo neispravnu vodu celog zivota ali necemo jos dugo jer polako zitelji nestaju,nadam se da ce gospodin milija posetiti i ostala sela.

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *