Obnovljena česma u Đurincu
SELO MOJE

Obnovljena česma u Đurincu

Broj pregleda:

U starom selu Đurinac, nadomak Svrljiga, u proteklom periodu, mesna zajednica ovog sela uz, pomoć Opštine, obnovila je česmu koja je smeštena u najlepšem delu sela – u dubokoj i gustoj šumi.

Obnovljena česma u Đurincu 1
Česma u selu Đurinac, foto: M.S. / Svrljiške novine

Česma je podignuta daleke 1929. godine od strane sela Đurinac, pod upravom kmeta Mijala Savića i majstora Svetislava Stanojevića.

Obnovljena česma u Đurincu 2
Nekadašnji izgled česme u Đurincu, foto: M.J. / Svrljiške novine

Za vodu sa ove česme, koja dolazi iz planine, se kaže da je dobra za varenje, stomak i probavu. Mnogi starosedeoci su nam i potvrdili ove naovode, rekavši da je voda delotvorna, čista, pitka i veoma hladna, u šta smo se i sami uverili.

Obnovljena česma u Đurincu 3

Pored česme nalazi se i klupa za odmor, a na mestu gde je voda nekada presekla put do česme, sada se nalazi improvizovani mostić od drveta, što upotpunjava sliku ovog prelepog mesta.


STARO SELO KAO TURISTIČKI POTENCIJAL

Staro selo Đurinac nalazi se na samo jedan kilometar od današnjeg Đurinca, koje je bukvalno prilepljeno uz Svrljig. Gusta šuma, čist vazduh, zdrava pijaća voda, samo su neke od odlika ovog lepog kraja, koji svakako može da se nađe na turističkoj karti opštine Svrljig.

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: