Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga - Svrljiške novine
TURIZAM

Kopajkošara – turistički dragulj Svrljga

Broj pregleda:

Kopajkošara se nalazi na desetak kilometara od Svrljiga i obiluje bogatim turističkim potencijalima.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 1
Vodopad ispod pećine Samar, foto: M.S. / Svrljiške novine

U ovom selu nalaze se dve pećine – Samar i Jezava, vodopad, izvor pijaće vode i još mnogo toga.

Opština Svrljig je u prethodnom periodu u saradnji sa mesnom zajednicom radila na unapređenju turizma u ovom kraju. Pored vodopada izgrađeno je odmaralište, do pećine Samar izgrađene su betonske stepenice sa rukohvatima, uređen je plato, postavljene su turističke table i druga obeležja koja su od značaja turistima, a kako je najavljeno ranije, još više će se raditi na unapređenju ove, ali i drugih atraktivnih lokacija.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 2
Pećina Samar, foto: M.S. / Svrljiške novine

Mnogi kažu da Kopajošara ima šta da ponudi, a Svrljig šta da upiše na turističkoj mapi.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 3
Odmaralište ispod pećine Samar, foto: M.S. / Svrljiške novine

Kada je razvoj turizma u pitanju, veoma je bitna putn infrastruktura do same turističke destinacije, što Kopajkošari i ostalim selima na ovom potezu ne nedostaje jer su izgrađene nove saobraćajnice.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 4
Odmaralište ispod pećine Samar, foto: M.S. / Svrljiške novine

Naime, do samog sela rekonstruisan je put iz pravca Svrljiga, ali i iz pravca Gojmanovca, odnosno iz pravca Banje Topilo i Niša. Opština Svrljig je prethodnih godina asfaltirala put do samog sela i to u celoj dužini, tako da je putna infrastruktura na zavidnom nivou u ovom delu svrljiške opštine.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 5
Vodopad ispod pećine Samar, foto: M.S. / Svrljiške novine

Kopajkošara kao selo sa možda najbrojnijim turističkim potencijalima i samim tim ima širok spektar ponude, od kategorizovanog smeštaja do prirodnih bogatstava.

Svi posetioci koji obiđu selo, etno postavke i sl. imaju priliku da posete i vodopad koji je bukvalno prilepljen uz čuvenu Samar pećinu. Pored vodopada koji posetiocima i turistima dočarava pravu sliku seoskog turizma, čiste i netaknute prirode i prirodnih bogatstava, nalazi se i česma pijaće vode, ali i letnjikovac gde posetioci i gosti mogu da se okrepe i uživaju u lepotama koje pruža ovaj kraj.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 6
Prirodni slapovi kod Jezave, foto: M.M. / Svrljiške novine

Sve u svemu svrljiško selo Kopajkošara ima izvrsne šanse da bude jedna od najprimamljivijih destinacija na turističkoj mapi našega kraja, a imajući u vidu da je ovo jedno od retkih sela u koje se žitelji vraćaju iz gradoa gde su nekada otišli na školovanje ili trbuhom za kruhom – Kopajkošara ima budućnosti.

BOGATA ISTORIJA

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 7
Pećina Samar, foto: Svrljiške novine

Kopajkošara je prošlog veka, tačnije 1969. godine, postala jedno od najpoznatijih sela u Srbiji prvenstveno zbog podviga speologa Milutina Veljkovića koji je te godine upisao rekord u Ginisovoj knjizi rekorda po broju dana boravka u pećini Samar.

Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 8
Milutin Veljković obara Svetski rekordm, foto: Pod kamenim nebom

Milutin Veljković, koji je tada imao 34 godine, odlučio je da pokuša oboriti svetski rekord Francuza Anria Fiouta, tadašnjeg vlasnika rekorda, koji je 109 dana boravio sam pod zemljom, i uspeo je da pod zemljom izdrži 464 dana –  što je čak četiri puta više od tadašnjeg rekorda,

Milutin je o svom boravku u pećini Samar napisao i izdao knjigu Pod kamenim nebom, baziranu na dnevniku koji je vodio tokom svog samovanja.

Od 1955. godine pećinski sistem Samar je zaštićen Rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.


Kopajkošara - turistički dragulj Svrljga 9(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turizam i prirodna bogatstva Svrljiga” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: