Turistički vodič - ogledalo Opštine
ŠTA BISTE PRE OBIŠLI?

Turistički vodič – ogledalo Opštine

Broj pregleda:

Analizirajući dva turistička informatora, dve komšijske i slične opštine, Svrljiga i Knjaževca uočili smo da je Opština Svrljig ovog puta posustala što se tiče prezentacije svrljiške dike belmuža

01

Turistički vodič iz štamparije je izašao 2012. godine, kada i promotivni film i flajeri sa mapom Opštine. Odmah po izlasku Vodič nije ostao nezapažen.

Najviše kritičkih komentara upućeno je na sklop boja kojim je predstavljena Opština Svrljig. Tako su na korici, odnosno na početnoj strani Vodiča pomešane četiri nijanse, od kojih žuta i zelena zauzimaju veći deo površine a samim tim i nisu baš znatno simbolične i reprezentativne za Svrljig poput plave koja je na začelju.

Ukoliko izuzmemo tekst koji je naporan za čitanje, zbog žute jarke boje, fotografije i osnovne informacije su na mestu i korektno raspoređene.

04

Imajući u vidu da komšije iz Knjaževca uporedo rade na promociji turizma i angažovanju svih turističkih kapaciteta i potencijala, vizuelno ovog puta bili su savremeniji i puni ideja.

Iako je Knjaževac u svom informatoru Na putu vina u devedeset odsto slučajeva prezentovao piće koje se proizvodi od tamošnjih plodova, jasno je prezentovana slika specijaliteta belmuža, inače svrljiškog nadaleko čuvenog specijaliteta, što nije slučaj u našem domaćem informatoru. U svrljiškom Vodiču ovaj specijalitet nije ni prezentovan, već samo slikom prikazan u kazanu dok se krčka. Iako je turistički a ne gurmanski vodič, belmužu je mesto u njemu, na tanjiru uz kratki opis i obrazloženje.

03

Pogledajte kako je prezentovan belmuž u Svrljiškom vodiču:

06

A ovako to rade komšije:

05

Očigledno je da ukoliko želimo da nam turizam bude na prvom mestu moramo posvetiti više pažnje njegovoj prezentaciji, jer, ponekad su i sitnice veoma bitne.

Koliko je promotivni materijal otkoštao Opštinu Svrljig nismo saznali, ali bez obzira na činjenice koje smo naveli posetioci na ovogodišnjoj Belmužijadi su imali prilike da se bar na slici susretnu sa pojedinim lepotama našeg kraja.

Na kraju moramo istaći da je turistički vodič Svrljiga podržan od strane Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i Opštine Svrljig, dok je katalog Knjaževca podržan od GIZ, BMZ i Opštine Knjaževac.

Autor: S.R.

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: