Kod Niševca

Timacum Maius kao turistička atrakcija

Broj pregleda:

Ogroman potencijal u turizmu nalazi se kod Niševca nadomak Svrljiga, na mestu gde su pronađeni ostaci velike rimske aglomeracije za koju se sumnja da je Timacum Maius (Timakum Majus). 

Timacum-Maius---Nisevac---SvrljigNaime u Svrljigu se nekada davno nalazila prva stanica na rimskom putu od Naisusa, odnosno Niša prema Dunavu, tj. Trajanovoj koloniji Racijariji kod današnjeg Arčara u Bugarskoj.

S toga, već pet godina zaredom Balkanološki institut SANU sprovodi projekat Arheoloških istraživanja lokaliteta na prostoru Svrljiga iz vremena protoistorije i rane istorije. Značajno je istaći da su do sada otkrivena dva značajna objekta sa hipokaustnim sistemom grejanja, ostaci intraurbane komunikacije i kanala za odvođenje atmosferskih voda. Otkriven je veliki broj pokretnih arheoloških nalaza od kojih su pojedini veoma retki i luksuzni.

Timacum-Maius---Nisevac---Svrljig

Hronološki, rimsko naselje nastaje krajem 1. veka posle Hrista i traje sve kraja antike. Jedan od navedena dva objekta predstavlja kupatilo ili terme. Geofizičkim istraživanjima utvrđene su razmere lokaliteta, prisustvo brojnih objekata i svedočanstva o urbanizaciji.

Objekat je bio u upotrebi sve do gotskih najezda, krajem IV veka, kada je najverovatnije i uništen. Po svoj prilici radi se o Timacum Maius-u, prvoj stanici od Niša ka Dunavu. Pronađen je objekat sa zidnim i podnim grejanjem, otkriveno je ložište i „tubuli“, keramičke cevi koje su sprovodile topao vazduh od ložišta iz kanala u podnicu i zidove objekta i još dosta zanimljivog iz tog perioda.

Još jedan nalaz, po rečima arheologa, zaslužuje pažnju. Nedaleko od pomenutog objekta otkriveni su ostaci dobro očuvanog antičkog puta sa masivnim kamenim ivičnjacima, koji prolazi kroz lokalitet i koji je deo starog itinerarskog puta Naissus – Ratiaria, koji je povezivao centralnobalkanske oblasti rimskog Naissus-a sa Podunavljem.

11

Povodom toga nedavno je iz štampe izašla monografija pod naslovom: La région de Svrljig en Serbie orientale – préhistoire, antiquité et moyen âge / Svrljiška oblast u praistoriji, antici srednjem veku, autora dr Vladimira P. Petrovića, naučnog saradnika Balkanološkog instituta SANU, mr Vojislava Filipovića, istraživača saradnika Arheološkog instituta u Beogradu i profesora Slaviše Milivojevića, upravnika Zavičajne muzejske zbirke u Svrljigu. Monografija je prezentovana javnosti na Francuskom institutu u Beogradu.

Važno je spomenuti da se radi o prvoj monografiji ovakvoga sadržaja koja je osim domaćoj publici namenjena i inostranoj naučnoj javnosti i koja je već našla svoje mesto u najvažnijim evropskim bibliotekama i univerzitetima.

Svrljigu je ovo šansa da Timacum Maius promoviše kao turistički potencijal juga Srbije.

Delovi teksta preuzeti sa sajta Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig i  Rts-a

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: