Nova radna mesta

Tijovac buduće solarno selo

Ukupan broj pregleda:

Davanje saglasnosti predsedniku opštine Svrljig da potpiše Ugovor o zakupu zemljišta sa investitorom koji namerava da u ataru sela Tijovca gradi solarnu elektranu, bila je jedna od glavnih tačaka današnjeg Skupštinskog zasedanja.

Ermano Frizo, jedan od potencijalnih investitora, danas je lokalnom parlamentu predočio svrhu investiranja u Tijovcu.Naime, solarnu elektranu gradiće preduzeće ‚‚Gascom Balkan‚‚ koje je deo italijanskog ‚‚Gascomrenew‚‚ sa sedištem u Padovi.

Solarna elektrana biće snage 10 MW, a godišnje bi trebalo da proizvede oko 12 miliona KW/h električne energije. Za sada je to najveća investicija ove korporacije u Srbiji, čija je predračunska vrednost 13 miliona evra. Završetak izgradnje i prve kilovate električne energije iz ove elektrane investitor očekuje za godinu, dana od dana potpisivanja ugovora.

Prednost ove centrale što je ekološki čista, a ujedno se energija dobija iz obnovljivih izvora, tako da nema opasnosti po čovekovu okolinu i zdravlje stanovnika ovog područja.
Sa samim ugovorom i onim što što će opština Svrljig dobiti investicijom, odbornike je upoznao načelnik Opštinske uprave, Zdravko Krstić. On je rekao da će ugovor o zakupu zemljišta na kome će biti građena solarna elektrana sa investitorom biti potpisan na period od 20 godina, a da će nakon tog roka elektrana pripasti opštini. Na ime zakupa zemljišta investitor će opštini plaćati 2,5% od prihoda koje ostvari proizvodnjom električne energije, što se procenjuje na oko 50 – 60.000 evra godišnje.

‚‚Veći deo ovog novca biće upotrebljen za infrastrukturne projekte na teritorijama mesnih zajednica u opštini Svrljig‚‚ rekao je načelnik Opštinske uprave Zdravko Krstić.

Takođe, još jedna povoljnost za budžet opštine Svrljig je dogovor sa investitorom da će svi porezi i doprinosi radnika koji budu radili na ovom projektu i u elektrani biti uplaćeni opštini Svrljig, iako je firma Gaskom Balkan registrovana u Novom Sadu. Dogovor je, takođe, da infrastrukturne objekte grade firme iz Svrljiga, dok će samu elektranu graditi firma investitora.
Opozicioni odbornici, koji su izlazili za govornicu, imali su reči hvale i odobravanja ovog projekta, ali je bilo i nekoliko upozorenja, uglavnom odbornika SNS, koji su upozorili da je ugovor naklonjen investitoru i da Opština Svrljig daje previše garancija, a da sa druge strane nema adekvatnih obezbeđenja.

Ljubiša Stojković, odbornik URS, naglasio je da razume strah odbornika za davanje garancija jer smo imali aferu Vomaprom, koju još uvek pamtimo, ali da smatra da je ovo generalno dobar projekat i da ga treba podržati, uz manje korekcije u ugovoru. Dileme oko moguće štetnosti ugovora pokušao je da otkloni predsednik opštine Milija Miletić koji je poručio odbornicima da on neće nikada potpisati ugovor koji bi naneo štete opštini Svrljig, ali da odbornici nisu dužni da glasaju za njegovo odobravanje, mada ih je pozvao da preko svojih centrala ne koče dobijanje saglasnosti za ovaj projekat. On je takođe napomenuo da se na teritoriji naše opštine rade ispitivanja „ruže vetrova“ i da uskoro očekuje i izgradnju vetro-elektrana u našoj opštini. Na kraju rasprave, svi odbornici u lokalnom parlametnu su glasali za usvajanje ovog predloga osim odbornika SNS Gorana Jeremijića i Dijane Stojadinović, dok je treći odbornik iz redova SNS-a Dragan Petrović podržao ovaj predlog Odluke.

Na predlog USS odbornici su usvojili predlog da se nadležnom Ministarstvu prosledi inicijativa da se u Srbiji proglasi elementarna nepogoda zbog suše, koja je umanjila rod od 50 – 70%, ne samo na području opštine Svrljig, već i u celoj zemlji.

Skupština je danas verifikovala mandat novom odbornika u SO Svrljig, Nataši Ivković, sa liste Ujedinjene seljačke stranke, koja je doboila odbornički mandat umesto Milije Miletića kome je izaborom za predsednika opštine mandat odbornika prestao.

7 Komentara

 1. pera

  02/09/2012 u 00:49

  da li ce to biti fotovoltna elektrana ili za zagrevanje vode , samo,,, i kako cemo kad nema sunca ,,, ima takvih ideja mnogo ali jos nigde nismo culi da je to i stvarno isplativo da je negde u srbiji neko to uradio,,,

 2. pera

  02/09/2012 u 17:39

  pazite ljudi,,postoje vise vrsta solarnih elektrana:koje direktno proizvode struju fotovoltnim postupkom i one koje zagrevaju vodu i turbinom proizvode istu.tu se javljaju mnogi problemi medju kojima su najvazniji da kad nema sunca nema ni proizvodnje struje. pokusavaju se sada raditi eksperimenti da se neka tecnost zagreva danju i time akumulira energiju ali jos nisu uspeli do kraja to da realizuju.a i sve to kosta i za visoko razvijenu zemlju a kamoli za nas. i pitanje cene te struje isto tako se namece.a i na jugu Srbije u Vranju , Leskovcu, Merdaru su isto ovako kruzile price o solarnim elektranama i nista jos nije uradjeno.

 3. pera

  02/09/2012 u 17:48

  mozda treba pokusati sa elektranama na biomasu:neka ovaj ovde“predsednik“ ubedi svoje seljake koji su glasali za njega da na svojim njivama sade kukuruznu sacmu i kose je onako zelenu i od drzave uzme kredit pa da izgradi postrojenje za fermentaciju biomase i proizvodnju biogasa koji bi se koristio za pogon generatora koji bi proizvodio struju.ova postrojenja postoje i vrlo su isplativa jer se tako moze dobiti vrlo kvalitetno djubrivo,biogas(metan)i naravno elektricna struja.a zauzima mali prostor nego solarana elektrana.

 4. Milan

  02/09/2012 u 17:50

  Sve je to lepo. Upravo je bila i emisija na Nacionalnoj geografiji o solarnim panelima u Kaliforniji, njihovoj ceni i isplativosti i iskreno mislim da smo daleko od toga. Prema podacima http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_photovoltaic_power_stations nigde nema Svrljiga u planu ni do 2016 godine. U planu su samo Vranje i Kovin.. Pozz

 5. Perica

  03/09/2012 u 13:11

  Pa gde si Pero, dugo te nije bilo?!? Vapaj iz male Azije od Ahmadinejad-a, zapeo nesto oko nuklearke nemoz’ ju dovrsi i tacka kaze bez tvoju ekspertizu NIKAKO ne ide! Kad resis njegov problemcic, ima jos jedan iz kvantne fizike, al’ to samo ako budes raspolozan da objasnis nekom paceru sa univerziteta.
  Nego sve tvoje patente jesi li zastitio kod nadleznih organa, nemoj posle da bude belaja neko se obogatio na tvojim idejama…

  • pera

   08/09/2012 u 21:53

   ovo nema veze s onim sto je gore dato i sto pise u komentaru,, ti koji ovo pises daj neki predlog kako bi se nesto poboljsalo i promenilo,,

 6. sima

  08/09/2012 u 23:19

  More nista vam ne bi napravio u ovo selo. Vi ste bre bezobrazni ljudi u Boga miloga. Ne treba nista lepo da vam se desi treba da propadnete totalno za primer

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *