Nova radna mesta

Tijovac buduće solarno selo

Broj pregleda:

Davanje saglasnosti predsedniku opštine Svrljig da potpiše Ugovor o zakupu zemljišta sa investitorom koji namerava da u ataru sela Tijovca gradi solarnu elektranu, bila je jedna od glavnih tačaka današnjeg Skupštinskog zasedanja.

Tijovac buduće solarno selo 1

Ermano Frizo, jedan od potencijalnih investitora, danas je lokalnom parlamentu predočio svrhu investiranja u Tijovcu.Naime, solarnu elektranu gradiće preduzeće ‚‚Gascom Balkan‚‚ koje je deo italijanskog ‚‚Gascomrenew‚‚ sa sedištem u Padovi.

Tijovac buduće solarno selo 2

Solarna elektrana biće snage 10 MW, a godišnje bi trebalo da proizvede oko 12 miliona KW/h električne energije. Za sada je to najveća investicija ove korporacije u Srbiji, čija je predračunska vrednost 13 miliona evra. Završetak izgradnje i prve kilovate električne energije iz ove elektrane investitor očekuje za godinu, dana od dana potpisivanja ugovora.

Prednost ove centrale što je ekološki čista, a ujedno se energija dobija iz obnovljivih izvora, tako da nema opasnosti po čovekovu okolinu i zdravlje stanovnika ovog područja.
Sa samim ugovorom i onim što što će opština Svrljig dobiti investicijom, odbornike je upoznao načelnik Opštinske uprave, Zdravko Krstić. On je rekao da će ugovor o zakupu zemljišta na kome će biti građena solarna elektrana sa investitorom biti potpisan na period od 20 godina, a da će nakon tog roka elektrana pripasti opštini. Na ime zakupa zemljišta investitor će opštini plaćati 2,5% od prihoda koje ostvari proizvodnjom električne energije, što se procenjuje na oko 50 – 60.000 evra godišnje.

‚‚Veći deo ovog novca biće upotrebljen za infrastrukturne projekte na teritorijama mesnih zajednica u opštini Svrljig‚‚ rekao je načelnik Opštinske uprave Zdravko Krstić.

Tijovac buduće solarno selo 3

Takođe, još jedna povoljnost za budžet opštine Svrljig je dogovor sa investitorom da će svi porezi i doprinosi radnika koji budu radili na ovom projektu i u elektrani biti uplaćeni opštini Svrljig, iako je firma Gaskom Balkan registrovana u Novom Sadu. Dogovor je, takođe, da infrastrukturne objekte grade firme iz Svrljiga, dok će samu elektranu graditi firma investitora.
Opozicioni odbornici, koji su izlazili za govornicu, imali su reči hvale i odobravanja ovog projekta, ali je bilo i nekoliko upozorenja, uglavnom odbornika SNS, koji su upozorili da je ugovor naklonjen investitoru i da Opština Svrljig daje previše garancija, a da sa druge strane nema adekvatnih obezbeđenja.

Tijovac buduće solarno selo 4

Ljubiša Stojković, odbornik URS, naglasio je da razume strah odbornika za davanje garancija jer smo imali aferu Vomaprom, koju još uvek pamtimo, ali da smatra da je ovo generalno dobar projekat i da ga treba podržati, uz manje korekcije u ugovoru. Dileme oko moguće štetnosti ugovora pokušao je da otkloni predsednik opštine Milija Miletić koji je poručio odbornicima da on neće nikada potpisati ugovor koji bi naneo štete opštini Svrljig, ali da odbornici nisu dužni da glasaju za njegovo odobravanje, mada ih je pozvao da preko svojih centrala ne koče dobijanje saglasnosti za ovaj projekat. On je takođe napomenuo da se na teritoriji naše opštine rade ispitivanja „ruže vetrova“ i da uskoro očekuje i izgradnju vetro-elektrana u našoj opštini. Na kraju rasprave, svi odbornici u lokalnom parlametnu su glasali za usvajanje ovog predloga osim odbornika SNS Gorana Jeremijića i Dijane Stojadinović, dok je treći odbornik iz redova SNS-a Dragan Petrović podržao ovaj predlog Odluke.

Tijovac buduće solarno selo 5

Na predlog USS odbornici su usvojili predlog da se nadležnom Ministarstvu prosledi inicijativa da se u Srbiji proglasi elementarna nepogoda zbog suše, koja je umanjila rod od 50 – 70%, ne samo na području opštine Svrljig, već i u celoj zemlji.

Tijovac buduće solarno selo 6

Skupština je danas verifikovala mandat novom odbornika u SO Svrljig, Nataši Ivković, sa liste Ujedinjene seljačke stranke, koja je doboila odbornički mandat umesto Milije Miletića kome je izaborom za predsednika opštine mandat odbornika prestao.

Povezano:

Pročitajte i ovo: