Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja pohranjeni u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Oplenac-TopolaSahrani četiri člana porodice Karađorđević prisustvovala je grupa od pedesetak Svrljižana, među kojima je  bio predsednik opštine Milija Miletić sa svojim najbližim saradnicima. Uz blagoslov sveštenika, Strahinje Erakovića, Svrljižani su oko 6.00 časova organizovano krenuli iz Crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene, za Topolu.

polazak-iz-SvrljigaUz najviše državne počasti, posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Oplenac-Srbija

Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja „Kraljevina Srbija“ u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.

Sahrani su prisustvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević, kao i mnogobrojni građani.

Oplenac-Manastir

Inače, crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.