Inicijativa naprednjaka

Svrljig bez GMO?

Broj pregleda:

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Svrljig izdao je saopštenje za javnost.

12

OO SNS Svrljig pokrenuće inicijativu za usvajanje deklaracije o proglašenju opštine Svrljig za teritoriju bez genetski modifikovane hrane.

Duže vreme unazad preplavljeni smo informacijama, putem elektronskih i štampanih medija, o štetonosti hrane koju konzumiramo, lošem kvalitetu vode i zagađenoj životnoj sredini. Nije jednostavno da razumemo šta je istina, šta polu istina a šta manipulacija.

Nesumnjivo je da je profit jedini pravi interes moćnih svetskih korporacija gde se ističe kompanija “Mosanto“ koja proizvodi genetski modifikovana semena ratarskih kultura tj. genetski modifikovanu hranu. Kako u svetu i kod nas postoji nepodeljeno mišljenje, naučno dokazano od dobronamernih stručnjaka da su efekti koje izazivaju GMO katastrofalni po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Sa motivom da zaštitimo našu opštinu od potencijalne proizvodnje genetski modifikovane hrane predlažemo opštini Svrljig i građanima opštine usvajanje dekleracije koja podrazumeva skup mera kojima se trebaju eliminisati posledice.

Predlog Deklaracije: Opština Svrljig bez genetski modifikovane hrane

 1. Opština Svrljig će dosledno poštovati Zakon o genetičkim modifikovanim organizmima ( “Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 49/2009): u daljem tekstu: Zakon o GMO
 2. Opština Svrljig neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svom poljoprivrednom zemljištu, jer ako se njiva jednom zaseje GMO više ne može da se zaseje semenom koji nije GMO.
 3. Opština Svrljig će u buduće raditi na adekvatnom informisanju naših poljoprivrednika o štetnosti uzgajanja genetski modifikovane hrane.
 4. Opština Svrljig očekuje podršku za ovu inicijativu od svih društvenih i političkih organizacija naše opštine.
 5. Opština Svrljig apeluje na lokalne medije da objektivno informišu javnost rezultatima istraživanja kod nas i u svetu o štetnosti gajenja i upotrebe genetski modifikovane hrane.
 6. Proizvodnja zdrave hrane je glavna šansa Svrljiška opština, pa nam je zato obaveza da pokolenjima ostavimo zdravu zemlju.

OO SNS SVRLJIG
odbornik: Dragan Petrović

Srbija
Covid-19
Serbia Svet
+27 (24h)
11,381
Zaraženih
0
+0 (24h)
242
Preminulih
0
58.04%
6,606
Izlečenih
0
39.83%
4,533
Aktivno
+40,863 (24h)
6,067,281
Zaraženih
0
+1,164 (24h)
367,586
Preminulih
0
49.65%
2,687,066
Izlečenih
0
49.65%
3,012,629
Aktivno


5 Responses

 1. Perica Odgovori

  Hocete malo zdrave hrane alfatoksin razblazen sa malo mleka??!? Duplu dozu, to se ceni, zdravlje gradjana na prvom mestu.

 2. milan Odgovori

  Imate punu podršku za donošenje takvog zakona na nivou opštine, a što se tiče GMO u Srbiji najviše ga ima u proizvodima koji koriste deca, kao što su Bambi i Štark. U Vojvodini na preko 60 procenata gaji se GENESKI MODIFIKOVANA HRANA koja je veoma štetna pozdravlje i u prvoj generaciji dolazi do neplodnosti, iza toga stoji Miodrag Kostić i njegovi plaćenici tj. ministri.

 3. SUZANA Odgovori

  Sve pohvale za predlog Direkcije, nadam se da ćete istrajati u nameri!

 4. sonja Odgovori

  Svaka čast zete za predlog. Samo se bojim da ti ne ukradu predlog,, ili počnu da ga prezentuju kao ideju nekog drugog.Samo nastavi ovako. Svrljigu si preko potreban

  • Znaci Vrhhhh.... Brateeee!!! Odgovori

   Zet pa jos preko potreban, treba li nekome prevodilac sta to znaci??!!??! Ko bi reko… na gledi pola covece, a ono… tehnika je u pitanju sto posto.

Ostavite klomentar

Povezano:

Pročitajte i ovo:

Scroll to top