Inicijativa naprednjaka

Svrljig bez GMO?

Ukupan broj pregleda:

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Svrljig izdao je saopštenje za javnost.

12

OO SNS Svrljig pokrenuće inicijativu za usvajanje deklaracije o proglašenju opštine Svrljig za teritoriju bez genetski modifikovane hrane.

Duže vreme unazad preplavljeni smo informacijama, putem elektronskih i štampanih medija, o štetonosti hrane koju konzumiramo, lošem kvalitetu vode i zagađenoj životnoj sredini. Nije jednostavno da razumemo šta je istina, šta polu istina a šta manipulacija.

Nesumnjivo je da je profit jedini pravi interes moćnih svetskih korporacija gde se ističe kompanija “Mosanto“ koja proizvodi genetski modifikovana semena ratarskih kultura tj. genetski modifikovanu hranu. Kako u svetu i kod nas postoji nepodeljeno mišljenje, naučno dokazano od dobronamernih stručnjaka da su efekti koje izazivaju GMO katastrofalni po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Sa motivom da zaštitimo našu opštinu od potencijalne proizvodnje genetski modifikovane hrane predlažemo opštini Svrljig i građanima opštine usvajanje dekleracije koja podrazumeva skup mera kojima se trebaju eliminisati posledice.

Predlog Deklaracije: Opština Svrljig bez genetski modifikovane hrane

 1. Opština Svrljig će dosledno poštovati Zakon o genetičkim modifikovanim organizmima ( “Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 49/2009): u daljem tekstu: Zakon o GMO
 2. Opština Svrljig neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svom poljoprivrednom zemljištu, jer ako se njiva jednom zaseje GMO više ne može da se zaseje semenom koji nije GMO.
 3. Opština Svrljig će u buduće raditi na adekvatnom informisanju naših poljoprivrednika o štetnosti uzgajanja genetski modifikovane hrane.
 4. Opština Svrljig očekuje podršku za ovu inicijativu od svih društvenih i političkih organizacija naše opštine.
 5. Opština Svrljig apeluje na lokalne medije da objektivno informišu javnost rezultatima istraživanja kod nas i u svetu o štetnosti gajenja i upotrebe genetski modifikovane hrane.
 6. Proizvodnja zdrave hrane je glavna šansa Svrljiška opština, pa nam je zato obaveza da pokolenjima ostavimo zdravu zemlju.

OO SNS SVRLJIG
odbornik: Dragan Petrović

5 Komentara

 1. Perica

  08/03/2013 u 14:38

  Hocete malo zdrave hrane alfatoksin razblazen sa malo mleka??!? Duplu dozu, to se ceni, zdravlje gradjana na prvom mestu.

 2. milan

  08/03/2013 u 15:39

  Imate punu podršku za donošenje takvog zakona na nivou opštine, a što se tiče GMO u Srbiji najviše ga ima u proizvodima koji koriste deca, kao što su Bambi i Štark. U Vojvodini na preko 60 procenata gaji se GENESKI MODIFIKOVANA HRANA koja je veoma štetna pozdravlje i u prvoj generaciji dolazi do neplodnosti, iza toga stoji Miodrag Kostić i njegovi plaćenici tj. ministri.

 3. SUZANA

  08/03/2013 u 23:30

  Sve pohvale za predlog Direkcije, nadam se da ćete istrajati u nameri!

 4. sonja

  09/03/2013 u 22:42

  Svaka čast zete za predlog. Samo se bojim da ti ne ukradu predlog,, ili počnu da ga prezentuju kao ideju nekog drugog.Samo nastavi ovako. Svrljigu si preko potreban

  • Znaci Vrhhhh.... Brateeee!!!

   10/03/2013 u 09:39

   Zet pa jos preko potreban, treba li nekome prevodilac sta to znaci??!!??! Ko bi reko… na gledi pola covece, a ono… tehnika je u pitanju sto posto.

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *