Na završnoj večeri Belmužijade, u nedelju 5.avgusta, proglašen je pobednik ‚‚Susreta sela 2012‚‚. Ove godine prvo mesto osvojila je udružena ekipa mesnih zajednica Lalinac i Grbavče, dok je najbolje plasirana sa 200 poena Prekonoga tek na trećem, odnosno poslednjem mestu.

U ovogodišnjim susretima nastupalo je šest ekipa, odnosno osam sela. Prvo mesto osvojila je udružena ekipa Lalinac-Grbavče, drugo mesto Beloinje, dok po rečima žirija sve ostale ekipe sačinjavaju treće mesto. Najveće nezadovoljstvo iskazala je ekipa Prekonoga koja je osvojila najveći broj bodova, čak 200. Oni su u toku popodneva lokalnoj televiziji ‚‚Laser‚‚ dostavili saopštenje koje vam prenosimo u celosti:

[box]  „ Povodom jučerašnjeg proglašenja pobednika u kulturno-zabavnom delu programa Susreta sela 2012. želimo da obavestimo građane da je Prekonoga osvojila 200 poena, Lalinac/Grbavče 198, Beloinje 196, Guševac/Lozan 193, itd. I pored ovakvih rezultata u takmičenju, stručni žiri je proglasio drugoplasiranu ekipu za pobednika u ovogodišnjim „Susretima sela“, što čini presedan, i nikada se nije dogodilo u dosadašnjim takmičenjima. Ako bi učenik drugog razreda osnovne škole svom učitelju rekao da je 198 više od 200, sigurno bi dobio negativnu ocenu, a naš uvaženi i stručni žiri je izgleda za ovakav postupak dobio veoma visoku ocenu, ili zaista ne zna koji je broj veći? S pravom se pitamo zašto predsednik žirija nije pročitao broj osvojenih poena pre proglašenja pobednika, već se pozvao na neki „opšti utisak“ ekipa učesnika. Izgleda da ovakva formulacija znači da neko selo uopšte nema kulturno – zabavni deo programa, ili on može biti izuzetno loš, a da po opštem utisku žirija bude proglašen za pobednika manifestacije. Ako se ovako donose odluke o pobedniku, iza zatvorenih vrata, zašto onda žiri prati svaku priredbu i boduje svaku ekipu? Nadamo se da nije samo zbog dnevnica, u šta mi ne verujemo. Ili je za pobedu i sticanje „opšteg utiska“ možda potrebno imati nekog u Opštinskom veću ili nekom drugom opštinskom organu? Ovako sramnu i krajnje licemernu odluku žirija, mi kao Mesna zajednica nikada nećemo prihvatiti niti uvažiti jer smo poniženi i do srži uvređeni, jer se po osvojenom broju bodova jasno vidi ko je nabolji. Napominjemo još da uvaženi i stručni žiri ovakvim postupcima negativno utiče na ekipe, jer gasi takmičarski duh koji je, smatramo, vrlo bitan za opstanak manifestacije kakva je Susreti sela.

Ovakvi postupci organizatora i žirija naveli su nas da, sa velikim žaljenjem i gorčinom donesemo odluku da ubuduće ne učestvujemo u manifestaciji kakva je „Susreti sela“ opštine Svrljig“ , kaže se u saopštenju MZ Prekonoga. [/box] 

Po rečima stručnog žirija Plužina je bila najbolja u sportskom delu programa a u kulturno-zabavnom Lalinac-Grbavče, ovogodišnji prvak.

REZULTATI I PLASMAN:

PrekonogaPlužina  99:89

Lalinac Grbavče –  Niševac 98:93

Guševac-Lozan – Beloinje 95:95.

Niševac – Prekonoga 98:101.

Plužina – Guševac Lozan 98:98. 

Beloinje – Lalinac Grbavče 101:100.

UKUPNO TAKMIČARSKIH POENA:

  1.    Prekonoga: 200
  2.    Lalinac: 198
  3.    Beloinje: 196
  4.    Guševac: 193
  5.    Niševac: 191
  6.    Plužina: 187