Proteklog vikenda, u prostorijama Kulturnog centra, održana su dva sastanka posvećena ponovnom pokretanju manifestacije „Susreti sela“, koja bi ove godine bila održana od sredine juna do kraja jula meseca.
Pored predstavnika zainteresovanih svrljiških sela, kao i ljudi koji su nekada aktivno učestvovali u organizovanju ove manifestacije, sastancima su prisustvovali i predsednik opštine Milija Miletić i predsednica Skupštine opštine Jelena Trifunović.

Na prvom sastanku, održanom u četvrtak 26. maja, direktor Kulturnog centra, Zoran Gavrilović, obraćajući se predstavnicima Mesnih zajednica, rekao je da posle nekoliko godina pauze, Kulturni centar želi da ponovo oživi nekada vrlo atraktivnu kulturno – zabavnu i turističku manifestaciju „Susreti sela“ a da je cilj očuvanje izvornih narodnih običaja, izvornog folklora i nošnji ali i da pospeši narodno stvaralaštvo na našem prostoru.
Sem toga, očekujemo da na ovaj način učesnici u takmičenju iskažu svoj talenat, znanje, umeće, kreativnost, a da istovremeno meštanima naših sela pružimo dobru zabavu tokom leta.
Punu podršku ovoj inicijativi dao je i predesnik opštine Milija Miletić.

Na ovom sastanku formiran je inicijativni odbor sastavljen od predstavnika zainteresovanih sela, prestavljenene su i tačke koje se mogu prijaviti za takmičenje, a prihvaćen je i predlog da se programi održavaju u svim većim selima, dok bi pobedničko selo i najbolje tačke ostalih učesnika bile prikazane u okviru manifestacije „Belmužijada“ koja se ove godine održava u prvoj nedelji avgusta.

Drugi sastanak održan je u nedelju 29.maja i na samom početku predstavnici pet sela ocenili su da mogu da pripreme kompletan takmičarski program, Beloinje, Drajinac, Prekonoga, Niševac i Plužina, dok su pojedine tačke najavili predstavnici Lalinca, Grbavča i Crnoljevice.

Svi učesnici sastanka istakli su kao najviće probleme nedostatak mladih na selu, nedostatak prostora i nedostatak sredstava za pripremu programa, ali su se i složili da manifestaciju treba ponovo oživeti i da jedan od zaključaka bude da se odmah krene sa odabirom i pripremom tačaka, zatim usvajanje propozicija i formiranje organizacionog odbora na narednom sastanku.

 

Na kraju, obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Milija Miletić je rekao da bi pokretanjem ove manifestacije opština dobila mogućnost promocije svojih potencijala i na sličnim manifestacijama širom Srbije, ali i u susednim državama kao što je Bugarska i Slovenija, dok bi meštani svrljiških sela pored druženja i zabave, kroz kviz znanja, koji će biti obavezan deo takmičenja, mogli da čuju šta sve nudi Fond poljoprivede opštine Svrljig i koje mere preduzima Ministarstvo poljoprivrede za pomoć poljopriverdnim proizvođačima.

Novi sastanak zakazan je za utorak 31.maj.