Sport

FK ,,Svrljig“ ispao iz lige…

Ukupan broj pregleda:

Fudbalski klub ,,Svrljig“ po prvi put posle 1995. godine ispao je iz zonaške lige – Zona ,,Centar“.

Zona ,,Centar“, kao i ostala fudbalska takmičenja, kreće 18. avgusta, ali međutim na tabeli i u rasporedu odigravanja mečeva nema Fudbalskog kluba ,,Svrljig“.

Kako smo nezvanično saznali, odlučeno je da FK ,,Svrljig“, pošto je bio zadnji na tabeli kada se odlučivalo o nastavku fudbalske lige, ispadne iz lige, sa još nekoliko timova.

Svrljižani će se od ove sezone takmičiti u ,,Nišavskoj okružnoj ligi“.

ISTORIJAT FUDBALSKOG KLUBA ,,SVRLJIG“

Davne 1926. godine mladi školarci u tadašnjem hotelu „London“ su osnovali svrljiški sportski klub Građanski.

Ovaj naziv svrljiški fudbaleri nosili su sve do 1945. godine kada klub menja naziv u Fk Svrljig. U sportskoj istoriji Svrljiga, gradića sa oko 10.000 stanovnika, nije bilo boljeg sportskog ‚‚Ambasadora“ koji je ime svog grada preneo širom Srbije i bivše Jugoslavije.

Prvu pravu fudbalsku loptu doneo je Dragi Svetozarević, jedan od osnivača kluba.

Svrljig je imao vrsne fudbalere. Za neke su bolji bili oni predratni:

dr Milenko Hadžić, Rade Golubović, Branko Dikić, Mile i Vlasta Rakić, Vasilije Anđelković, Slobodan Blagojević, Sava Ilić, Slobodan Dikić, Branko i Milutin Cvetković, braća Nenad i Predrag, braća Nikolić kao i mnogi drugi…

Najveći uspeh kluba obeležen je 1995. i 1996. godine kada za dve takmičarske sezone napreduju dva ranga takmičenja kada iz Niške građanske lige ulaze u zonu i odmah zatim u Srpsku ligu. Ovom uspehu najveći doprinos dali su svojim dobrim igrama:

Vučković, Milojić, Nikolić, Zdravković, Ivan i Zoran Đorđević, Asanović, Antić, Rakić, Petrović, Todorović, Stojadinović, Savić, Milosavljević, Gavrilović, Milićević…

U novije vreme FK Svrljig predstavljao je sportsku vrednost grada, jer je okupljao veliki broj mladih sportista svrstanih u svim kategorijama koji beleže izvanredne rezultate u svojim ligama predvođenim trenerima: Sretenom Bojićem, Nebojšom Milićevićem, Raškom Mentovićem, Sašom Milojićem, Ivanom Jovanovićem…

Istorijat napisao: Milenko Petrović

2 Komentari

  • Propala stvar

  • Fudbalski klub je prepušten sam sebi, dok su pojedinci mogli iz njega da izvlače i otimaju sredstva bili su tu, sada kada više nema šta razbežali se kao pacovi, gde je sada onaj vajni selektor,,,ŠIŠE od Svrljiga“ što se sada ne seti nego je bio tu i uzimao kada je imalo, i umesto sada da budu stabilni srpskoligaši, klub se bori da se ne ugasi. Bilo je tu dobrih dečaka i fudbalera,ima ih i sada ali nažalost, svi okreću glavu od kluba i pitam se gde će ta naša deca iz Svrljiga igrati fudbal, gde će zaljubljenici u fudbal imati prilike da uživaju u čarima fudbalske igre, zato, ,,gradski oci okrenite se malo oko sebe i pomozite da klub opstane,neka dođu pravi ljudi sa pedigreom koji će klub izdići iz mrtvila.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *