Posle peha svrljiških fudbalera i ispadanja iz ‚‚Srpke lige Istok‚‚ , na gradskom stadionu sem stada i pastira nema nikoga.

( foto: I.M.)

Glavni, kako su ga zvale mlađe i uspešnije generacije, i jedini fudbalski stadion u Svrljigu relativno je zapušten i neokošen, ali za njegov izgled  pobrinule ovce sa svrljiških pašnjaka.

Kažu da slika govori više od hiljadu reči, ali ovog puta verovatno da ta činjenica nije tačna jer naši novaniri sem ove fotografije nisu uspeli da dobiju nijednu informaciju o trenutnom stanju kluba.

Od nadležnih organa iz kluba, medijima se do današnjeg dana još uvek niko nije obratio. Kako će klub nastaviti takmičenje, ko će biti novi trener, dali će uopšte dolaziti do bilo kakvih promena, za nas je to još uvek misterija.

FK Svrljig će predstojeću sezonu 2012/2013 početi u niškoj zoni, odnosno rangu ispod treće lige, a kako nezvanično saznajemo Skupština kluba na kojoj bi se utvrdio uzrok loših rezultata, kako uprave tako i igrača, još uvek nije održana.

Takođe došli smo do nezvaničnih informacija da se fudbalskom klubu niko od igrača sa strane nije priključio, već da su neki otišli u druge klubove.

Kako saznajemo sa sajta lokalne televizije Laser, Fudbalski klub Svrljig sa strane je tokom prethodne sezone dovodio 19 igrača, pa je veliki deo sredstava koje klub dobija odlazio na finansiranje putnih troškova igrača. Međutim, predsednik Uprave kluba, Dobrivoje Stojanović, rekao je da ova informacija nije tačna i da sa strane dolazi 10 do 12 fudbalera. Pa ipak, očigledno je da ni ovi igrači, kao ni veći deo sredstava namenjenih sportu, nisu pomogli da Svrljižani ostanu deo Srpske lige Istok, a da li će ovaj klub u narednoj sezoni opravdati poverenje lokalne samouprave i svojih navijača, pokazaće vreme.

U predhodnom periodu, nadležni iz kluba, u jednoj radijskoj emisiji na ‚‚Bubamari‚‚ izneli su podatke po kojima su javno zaključili da fudbalskom klubu ‚‚manjkaju‚‚ novčana sredstva koja su im opredeljena iz opštinskog budžeta i da će samim tim biti veoma težak i trnovit put do opstanka u ligi.

 Kako je to bilo nekada davno?
Istorijat fudbalskog kluba Svrljig:

Davne 1926.godine mladi školarci u tadašnjem hotelu „London“ su osnovali svrljiški sportski klub Građanski. Ovaj naziv svrljiški fudbaleri nosili su sve do 1945.godine kada klub menja naziv u Fk Svrljig. U sportskoj istoriji Svrljiga, gradića sa oko 10.000 stanovnika, nije bilo boljeg sportskog „Ambasadora“ koji je ime svog grada preneo širom Srbije i bivše Jugoslavije. Prvu pravu fudbalsku loptu je doneo Dragi Svetozarević, jedan od osnivača kluba .Svrljig je imao vrsne fudbalere. Za neke su bolji bili oni predratni : dr Milenko Hadžić, Rade Golubović, Branko Dikić, Mile i Vlasta Rakić, Vasilije Anđelković, Slobodan Blagojević, Sava Ilić, Slobodan Dikić, Branko i Milutin Cvetković, braća Nenad i Predrag, braća Nikolić kao i mnogi drugi… Najveći uspeh kluba obeležen je 1995. i 1996.godine kada za dve takmičarske sezone napreduju dva ranga takmičenja kada iz Niške građanske lige ulaze u zonu i odmah zatim u Srpsku ligu.

Ovom uspehu najveći doprinos dali su u svojim dobrim igrama: Vučković, Milojić, Nikolić, Zdravković, Ivan i Zoran, Đorđević, Asanović, Antić, Rakić, Petrović, Todorović, Stojadinović, Milosavljević, Gavrilović, Milićević …