Sutrašnji dan, Sveti Arhangel Gavrilo, biće obeležen večerašnjim Bdenijem i jutarnjom liturgijom u istoimenom manastiru u selu Pirkovac u svrljiškoj opštini.

Manastir Svetog Arhangela Gavrila, izgrađen u doba Nemanjića a obnovljen 1857.godine. Ponovo obnovljen i proglašen manastirom 2003.godine. Arhangel Gavrilo se praznuje 26. marta po crkvenom kalendaru ili 8. aprila po građanskom, i 13. jula po crkvenom kalendaru ili 26. jula po građanskom.U manastiru živi i radi poznati monah otac Varnava.

Misli se da je praznovanje ovoga dana ustanovljeno još u Svetoj Gori u IX veku povodom javljanja ovoga arhanđela u jednoj ćeliji, gde je prstom u kamenu napisao pesmu Bogorodici. Pesma se zvala “Dostojno” pa se ova ćelija i danas tako zove. U vezi sa ovim pominju se i ostala javljanja arhanđela Gavrila kao javljanje Mojsju kad je saopštio ovom izabraniku Božjem kako je stvoren svet, a Mojsije to zapisao u knjizi Postanja. Javio se i proroku Danilu i javio tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, a potom svetoj Ani da će roditi Preblagoslovenu i Prečistu Mariju. Mnogo puta javljao se Svetoj Djevi dok je boravila u hramu jeruealimskom. Prvosvešteniku Zahariju javio je rođenje sina, svetog Jovana Krstitelja, a Svetoj Djevi u Nazaretu saopštio je blagovesti o začeću i rođenju Gospoda Isusa Hrista. Javio se pravednom Josifu, pastirima kod Vitlejema, ženama mironosicama i, najzad, samom Gospodu u vrtu Getsimanskom kada ga je, kao čoveka, krepio pred njegovo stradanje.

U Svrljigu, kao i  svake tako i ove godine na ovaj dan održava se vašar na SC Pastirište.