Broj pregleda:

U organizaciji Denizen Centra za gradanski aktivizam iz Svrljiga i Društva za razvoj dece i mladih-Otvoreni klub iz Niša, u okviru projekta „Poštujmo razlicitosti“, 28. aprila 2011. godine u prostorijama Kulturnog centra u Svrljigu održana je simulacija procesa donošenja odluka.
Ucesnici simulacije su ucenici SŠ ‘’Dušan Trivunac Dragoš’’ koji su tokom marta i aprila pohadali radionice o ljudskim pravima i imali mogucnost da steknu znanja i veštine.

Podeljeni po grupama ucesnici su dobili zadatak sa definisanim opštim okolnostima i jasno podeljenim ulogama svakog od njih. Problemski zadatak se bavi obezbedivanjem prostora za rad dnevnog centra za mlade Rome, za koji je, pored romske zajednice, zainteresovana i lokalna škola. Ucesnici primenom stecenog znanja i veština tokom radionica i igranjem zadate uloge doprineli su da se tokom simulacije donese odluka koja je prihvatljiva za sve, ili vecinu zainteresovanih strana u procesu. Odluke su se od grupe do grupe razlikovale i videli smo da je za istovetnu situaciju do rešenja moguce doci na razlicite nacine.

Nakon simulacije organizovana je diskusija svih ucesnika i gostiju kojii su predstavljali lokalne institucije i organizacije i imali mogucnost da daju svoje mišljenje o celokupnom procesu , a ucesnici su pojašnjavali nacine i puteve donošenja odredenih odluka.

Mini projekat „Poštujmo razlicitosti“ srovodi se u okviru projekta „Mreža mladih za ljudska prava i toleranciju – Omladinska mreža“ koji realizuje Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kroz program EIDHR. Realizacija projekta ukljucuje 8 gradova jugoistocne Srbije i traje 18 meseci. Ciljevi projekta ukljucuju jacanje interetnicke i interkulturalne tolerancije i razumevanja razvojem svesti kod mladih o prihvatanju razlicitosti i poštovanju ljudskih prava, posebno marginalnih grupa; podsticanje aktivizma i osnaživanje grupa mladih i lokalnih NGOs za promociju ljudskih prava, pokretanje inicijativa i zastupanje prava marginalizovanih, kao i prevenciju konflikata izmedju razlicitih interesnih grupa; povecanje participacije mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou koje su od važnosti za njihov položaj i jacanje njihove komunikacije sa telima lokalne samouprave; formiranje regionalne mreže omladinskih grupa oko zajednicke platforme za promociju jednakih prava, tolerancije i prihvatanja razlicitosti.

Srbija
Covid-19
Serbia Svet
+48 (24h)
11,275
Zaraženih
0
+1 (24h)
240
Preminulih
0
55.67%
6,277
Izlečenih
0
42.2%
4,758
Aktivno
+99,972 (24h)
5,778,118
Zaraženih
0
+5,075 (24h)
356,729
Preminulih
0
50.74%
2,489,422
Izlečenih
0
50.74%
2,931,967
Aktivno


2 Responses

  1. Jelena Radojković Odgovori

    Super ste! Samo nastavite! Što više organizacija počne da radi na poboljšanju položaja marginalnih grupa građana, veće su šanse da uspemo da im pomognemo. Samim tim, i ostalim građanima Svrljiga će život biti bolji. Kada živimo u kvalitetnom okruženju, u sredini u kojoj su svi zbrinuti i u kojoj nema konflikta i naš život je kvalitetniji. Što pre to svi shvate, pre ćemo doći do željenih rezultata.

  2. pera Odgovori

    Veoma pametno smisljeno a i realizovano:treba ukazati ovim malim Romcicima,da se ne isplati da obijaju trafike i prodavnice,kao i to da pocnu nesto da rade kad porastu i da se manu onolikih kradja i dzeparenja!LJudi,samo napred!Ali nemojte da stanete na ovome!

Ostavite klomentar

Povezano:

Pročitajte i ovo:

Scroll to top