Broj pregleda:

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić prisustvovao je vanrednoj sednici Stalne konferencije gradova i opština, povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu.

Rasterećenje privrede 1

Povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu, u Stalnoj konferenciji gradova i opština – Savezu gradova i opština Srbije danas je održana vanredna sednica Predsedništva SKGO kojoj su, zbog važnosti teme, prisustvovali i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Reč je o prvom zvaničnom susretu čelnika gradova i opština i aktuelnih ministara povodom reforme javnih prihoda.

Ovom prilikom predstavnici lokalnih vlasti i Vlade Republike Srbije razmenili su stavove i predloge koji se tiču pomenutih izmena. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, gradovi i opštine su podržali inicijativu Ministarstva za rasterećenje privrede, ali su apelovali da se kroz dijalog zajednički dođe do najpovoljnijih rešenja kako ne bi bio narušen rad lokalnih administracija.

Rasterećenje privrede 2

Na današnjem sastanku dotakli smo sve teme koje se tiču funkcionisanja lokalne samouprave. Konkretno, bilo je reči o ukidanju, odnosno gašenju taksi i naknada i reformama javnih prihoda. Jedan broj opštinskih i gradskih čelnika bio je protiv ovakvog predloga, ja sam svakako dao podršku ministru Dinkiću, prvenstveno zbog toga što je opština Svrljig u predhodnom periodu smanjila takse za firmarinu, upošljavanje nove radne snage ali i ostale takse, rekao je Miletić.

Postignut je dogovor da resorna ministarstva uvaže određene predloge Stalne konferencije gradova i opština koji se odnose na finansiranje lokalnih samouprava. Tim povodom Stalna konferencija gradova i opština dostaviće Ministarstvu finansija i privrede svoje predloge koji se tiču izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Detaljni predlozi SKGO javnosti će biti predočeni u najskorijem roku.

Pored predsednika opštine Svrljig, sastanku je prisustvovala i Vesnica Ilić-šef lokalne poreske administracije.

Povezano:

Pročitajte i ovo: