Alternativni vidovi energije

Posle Italijana investiraju Nemci?

Broj pregleda:

Nemačke kompanije ’’Enersus’’, ’’QLB Innovation’’ i ’’ HM-Unternehmensberatung ’’ zainteresovane su da ulažu u obnovljive vidove energije na teritoriji opštine Svrljig.

Posle Italijana investiraju Nemci? 1
Solarno polje ‚‚QLB Innovaition‚‚

Predstavnici gore navedenih kompanija, proteklog vikenda, sastali su se sa predsednikom opštine Svrljig, Milijom Miletićem, na preporuku italijanskih investitora iz kompanije ’’Gascom Balkan’’ , a na inicijativu prof.dr Čorbića iz Niša.

Naime, kompanija ’’Gascom Balkan’’ gradi solarnu elektranu u selu Tijovac i biće snage 10 MW, a godišnje bi trebalo da proizvede oko 12 miliona KW/h električne energije. Čelnici ove kompanije preporučili su opštinu Svrljig, kao dobrog i pouzdanog partnera za saradnju, sa dosta potencijala koji zadovoljavaju uslove za snabdevanje obnovljivih izvora energije.

–       Uspostavili smo prvi kontakt sa predstavnicima gigantskih firmi iz Nemačke. Oni su veoma zainteresovani za Niš i Svrljig, jer to im je ciljna grupa, gde će ulagati u narednom periodu. Očekujemo nastavak pregovora do kraja meseca, a nadam se i uspešnu saradnju i dolazak novih investitora, samim tim i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane, rekao je Miletić.

Reč je o ulaganju u alternativne vidove energije, odnosno dobijanje solarne energije, preko vetro generatora i bio mase.  Naime, kompanija ’’Enersus’’ je globalna nezavisna kompanija obnovljive energije i održivih projekata, ’’QLB Innovation’’ je kompanija koja se bavi razmenom i izradom sistema solarnih elektrana  i ’’ HM-Unternehmensberatung ’’ je kompanija koja se bavi distribucijom fotonaponskih sistema, što već govori o ozbiljnošću potencijalnih investitora.

Posle Italijana investiraju Nemci? 2

Činjenica je da rezultati ispitivanja ‘’Ruže vetrova’’ na teritoriji opštine Svrljig zadovoljavaju potrebe za realizaciju projekata vetro generatora, i samim tim, nakon eventualnog pozitivnog dogovora a onda i potisivanja ugovora, investitori mogu krenuti u izgradnju   vetro elektrane.  Takođe, sa trenutnim Italijanskim investitorima ‘’Gascom Balkan’’, Nemačke kompanije imaju izuzetno dobru saradnju, tako da je i to jedan od povoda zašto je baš Svrljig izabran, zaključeno je na sastanku.

Ono što je veoma interesantno je to da ove kompanije interesuje i poljoprivreda.  Žele da ulažu u inovaciju poljoprivredne proizvodnje. Zatim, interesuju se za firme koje su u stečaju,  jer žele da ih kupe potom privatizuju i krenu u rad, rekao je predsednik opštine Miletić, nakon sastanka i dodao da su oni vrlo ozbiljan konzorcijum iz Nemačke koji će investirati po svemu sudeći u Niš i Svrljig uz svesrdnu saradnju vlade i resornih ministarstava.

Do kraja meseca očekuje se poseta nemaca.

Sastanku su prisustvovali još Micahel Ellert, Karten Kenntoff i Heinrich Mues.

Povezano:

Pročitajte i ovo: