12. SEDNICA SKUPŠTINE

SO Svrljig: Žustra ali ipak konstruktivna

Broj pregleda:

Predlozima, polemikom i konstruktivnom raspravom počela je 12. redovna sednica SO Svrljig.

SEDNICA-SO-SVRLJIG

Odbornik SNS u lokalnoj skupštini Dragan Petrović zahtevao je od Skupštine da se prilikom izrade i projekcije budžeta uključi i šira javnost, privatnici, političke partije i svi zainteresovani.

dragan-petrovic-sns

Šef Odseka za budžet i finansije Marina Savić ocenila je ovaj zahtev kao besmislen, jer odeljenje za budžet i finansije postupa isključivo po uputstvima Ministarstva finansija Republike Srbije.

–  Besmisleno iz razloga što u procesu i proceduri odeljenje za budžet za finansije postupa po uputstvima Ministarstva finansije. A u toku je prikupljanje finansijskih planova indirektnih korisnika budžeta – istakla je Savić.

opstina

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić ocenio je nameru odbornika Petrovića kao dobronamernu, ali da ipak Odsek za finansije postupa po propisima ministarstva, te da bi u budućem periodu mogao da se primeni i predlog opozicije.

U nastavku, pre usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, na zahtev Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Svrljig, Opština je dostavila izveštaj u kojem su prikazani iznosi sredstava utrošeni za finansiranje medija u periodu od 1. januara 2013. godine do 1. oktobra 2013. godine.

SO Svrljig: Žustra ali ipak konstruktivna 1

–  Za milion dinara koliko je uzela televizija “Laser“ za ovaj period, trebalo bi da prenosi sednice Skupštine u celosti, s 
obzirom da program i prostor to dozvoljavaju. Molim predsednika opštine da obeća da će iskoristiti svoj autoritet da predloži našu ideju predstavnicima ovog medija – kazao je odbornik DS Milan Videnović.

Miletić je istakao da on ne odlučuje i ne uređuje program medija, te da je uređivačka politka medijskih kuća njihova lična stvar.

Inače, sredstva za medije u prethodnom mesecu umanjena su za 10%.

Odbornici su dosta raspravljali i polemisali povodom tačke Predlog Rešenja o usvajanju izveštaja o ostvarenju budžeta u periodu od 1.1.2013. – 30.9.2013. godine.

Najviše primedbi odbornika opozicije palo je na izvršenje budžeta JP Direkcije za izgradnju Svrljiga. Kako su odbornici opozicije istakli do sada je budžet ostvaren sa samo 33 % što je s obzirom na značaj ovog Javnog preduzeća, neshvatljivo malo.

Bazen promašaj, trebalo je hala da se gradi!

RAdovan-Mitic

–  Mene građani vole, mi smo druga stranka po jačini i možemo svakome da brknemo u oko. Ovde je poenta oko realizacije procenata kod pojedinih organizacija pod patronatom opštine. Zašto se malo gradilo u  Svrljigu? Bazen je promašaj iz kog nećete uspeti da se isčupate, bilo bi bolje da ste završili sportsku halu – poručio je šef odborničke grupe SPS Radovan Mitić.

Radovan Mitić imao platu k’o ministar!

Mitić je dotakao i temu plata u Opštinskoj upravi, sa akcentom da je visoka u odnosu na stepen nerazvijenosti opštine, ali  je načelnica Odseka za budžet i finansije odmah odgovorila i istakla da su plate u skladu sa zakonom u visini sa stručnom spremom radnika. Ona je istakla da su Radovan Mitić i Slavica Božinović, kada su bili na vlasti, imali najveće plate u istoriji Opštine Svrljig.

Marina-Savic

–  Dok je Radovan bio na vlasti imao je najveću platu u istoriji Opštine Svlrjig, ona je iznosila preko sto hiljada dinara, faktički, imao je veću platu i od pojedinih ministara u to vreme – istakla je Marina Savić.

Ona je na kraju zaključila da budžet Opštine, u to vreme, nije bio znatno oštećen jer je ova politička opcija bila veoma kratko na vlasti.

Nakon izlaganja Savićeve, šef odborničke grupe SPS-a je opomenut od strane predsednice SO Svrljig zbog ličnog obraćanja Marini Savić i iznošenja stvari iz privatnog života.

odbornici

Ostatak sednice tekao je u znaku solidarnosti, konstruktivnih predloga i vlasti i opozicije i konkretnim predlozima. Usvojene su tačke Predlog Odluke o držanju i zaštiti domaćih i egzotičnih životinja na području Svrljiga, Predlog Odluke o stopi amortizacije u Opštini Svrljig, za kkoju se umanjuje vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, koja čine osnovicu poreza na imovinu obaveznika koji ne vode poslovne knige, Predlog Odluke o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti obaveznika koji vode poslovne knjige u opštini Svrljig, Predlog Odluke o visini stope poreza na imovinu u Opštini Svrljig, Predlog Odluke o uslovima i načinu finansiranja potreba u oblasti sporta, Predlog Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji opštine Svrljig, Predlog Odluke o formiranju anketnog odbora za preispitivanje  načina korišćenja novčanih sredstava dodeljenih privatnim preduzetnicima na teritoriji opštine Svrljig iz Republičkog Fonda za razvoj.

Povezano:

Pročitajte i ovo: