U subotu, 23. januara, u prostorijama SNP održana je unapred zakazana konferencija za novinare i predavanje paroha Strahinje Erakovića.

SNP

Nažalost iz potpuno neobjašnjivih razloga, a bez prethodne najave, i pored postojećeg dogovora o televizijskom prenosu, niko od predstavnika lokalne televizije se nije pojavio, što nije sprečilo održavanje skupa, stoji u saopštenju SNP-a.

Predviđene teme razgovora ticale su se načina za rešavanje problema odlaska mladih iz opštine, osnivanje Saveta mladih, pronalaženje načina za razvoj seoskih domaćinstava i suočavanje sa problemima koji polako urušavaju svrljišku privredu posebno u tekstilnom, mašinskom i sektoru proizvodnje nameštaja. Smatramo da je potrebno preuzeti odgovornost i što pre zaustaviti dalje propadanje privrednog ambijenta u Svrljigu kako zbog sadašnjih tako i zbog budućih generacija.

Otac Strahinja Eraković održao je predavanje o izuzetno bliskim duhovnim i kulturnim vezama srpskog i ruskog naroda i posebno istakao značaj negovanja uzajamnog prijateljstva i međusobnog poštovanja. Takođe je izneo i još jednu zanimljivu istorijsku činjenicu, o životu dve Ruske porodice u Svrljigu, među kojima je bilo pripadnika kozačke armije, a koji su prebegli u Kraljevinu SHS nakon Oktobarske revolucije u Ruskoj Imperiji.

(Zvanično saopštenje SNP)