Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga - Svrljiške novine

Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga

Broj pregleda:

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Svrljig, koja je pretežno bila posvećena razmatranju stanja u privredi Svrljiga, potvrđen je i mandat novom odborniku Ujedinjene seljačke stranke, Igoru Davidoviću.

Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga 1
Skupština posvećena privredi, foto: M.M. / Svrljiške novine

O stanju u privredi govorio je šef Odseka za privredu opštine Svrljig Vlada Krstić koji je govorio o trenutnim statističkim podacima na temu privrede, ali i poljoprivrede i turizma.

Govoreći o firmama u stečaju Krstić je pomenuo aktuelni problem pogon firme ”Krka”, ali i ”Progresa” koji je po njegovim rečima otkupljen od strane bugarskih investitora jednim delom i od strane firme ”Vagres”, te ”Sienu” koji je prodat firmi ”Start mart” iz Niša i to za oko 15 miliona dinara.

Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga 2
Skupština posvećena privredi, Vlada Krstić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

U pogonima nekadašnjeg ”Siena” biće upošljeno nekoliko radnika u narednom periodu, čulo se na jučerašnjoj sednici.

Bilo je reči i o nekadašnjem pogonu ”Tekstilnog kombinata” tzv. ITK, koji nije u celosti raspordat, ali bez obzira na to u pojedinim delovima ovog objekta posluju nekoliko firme iz tekstilne branše.

Što se tiče pogona ”Maje” u toku je proces ozakonjenja objekata i uskoro će doći bolji dani za ovog nekadašnjeg giganta, rečeno je na sednici, kao i to da se u Svrljigu planira uređenje dve nove industrijske zone.

Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga 3
Skupština posvećena privredi, foto: M.M. / Svrljiške novine

Takođe, rečeno je da Svrljig, iako mali grad, ima pozavidan broj zapošljenih i to u samom pogonu MIN-DIV gde je upošljeno oko 350 radnika, kao i u firmama tekstila, izrade nameštaja i sl. gde je upošljeno više od 500 radnika. U firmi ”Trilord” radi nešto više od 100 radnika, ali i pored tog giganta postoje i manji kooperanti koji upošljavaju nekoliko radnika.

Vlada Krstić ističe da je potrebno tragati za novim investitorima koji bi makar uposlili blizu 400 radnika što bi popravilo privrednu sliku Svrljiga, ali dodao i to da su poljoprivreda i turizam okosnice napretka i ekonomskog razvoja.

Za govornicom se potom javio Goran Jeremijić (SNS) rekavši da je tema veoma široka i da je potrebno da se svi odbornici i odborničke grupe priključe diskusiji kako bi svi razmotrili sve segmente koje bi mogli da doprinesu poboljšanju privrednog stanja u Svrljigu.

Skupština posvećena privredi, Vlada Pejčić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine
Skupština posvećena privredi, Vlada Pejčić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

Vlada Pejčić (SNS) je predložio pokretanje ”biznis inkubatora” koji će biti glavni pokretač privrede. On kaže da se mora pronaći način da proizvodi iz Svrljiga budu plasirani na inostrano tržište, ali uz prevashodnu edukaciju stanovništva i privrednika, uključujući i Zemljoradničku zadrugu ”Svrljižanka” koja mora imati veću ulogu u svemu tome, naveo je on.

Kada ojačamo selo, možemo razvijati i turizam, što nam otvara nove mogućnosti. Moramo formirati tim koji će pomagati ljudima koji pokreću firme, kaže Pejčić i dodaje da bi Svrljig mogao biti povezan sa većim metropolama, a kao jednu naveo je Sevastopolj – grad koji može dobijati proizvode iz Svrljiga, jer po njegovim rečima postoji veza prugom i rečnim saobraćajem.

Pejčić navodi da je kompanija ”Fiat” blizu, a da u njenoj blizini nema ni jedne fabrike koja može proizvesti bar jedan deo za ovaj model auta.

Mi trebamo da stvorimo posao, da projektujemo svoju budućnost, sve je na nama, rekao je Pejčić.

Zahvalvši se odbornicima na podršci i poverenju, Igor Davidović rekao je da je mnogo ranije trebalo započeti sa ovakvim diskusijama, odnosno rešavanjem aktuelne problematike koja godinama tišti Svrljig.

Skupština posvećena privredi, Igor Davidović za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine
Skupština posvećena privredi, Igor Davidović za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

Privreda je širok spektar i mi moramo da uzmemo učešće i pomognemo privrednicima, od onih najmanjih, do onih najvećih preduzeća na teritoriji opštine Svrljig, kaže Davidović i dodaje da uz pomoć Milije Miletića narodnog poslanika može se dosta učiniti za opštinu Svrljig i poboljšati privredna slika Svrljiga, zaključio je on.

Kako bi Svrljig mogao da širi svoje vidike i van granica opštine, Davidović je naveo da su ”Dani Svrljiga u Beogradu” veoma pozitivna manifestacija koja promoviše upravo privredu, poljoprivredu i turizam opštine, ali i ima za cilj privlačenje turista i privrednih subjekata u Svrljig.

Davidović kaže da je potrebno delegirati lice ispred Lokalne samouprave, koje će sa stručnom službom formirati tim, a sve u cilju upošljavanja mladih stručnih kadrova i pospešivanja proizvodnje, plasmana robe i povećanje bruto domaćeg proizovoda.

Cilj nam je da razgovaramo sa privrednicima koji su prebacili firme iz Svrljiga u Knjaževac i preispitati sve okolnosti zašto je uopšte došlo do toga. Da li su u Svrljigu veće takse za privrednike ili je nešto drugo u pitanju, upitao je Davidović.

On ističe da posebno treba obaviti razgovore sa vlasnicima kupljenih poslovnih objekata koji do današnjeg dana nisu pokrenili posao, niti doveli investitore.

Dobili smo uveravanja da će otkupljeni objekti biti aktivirani. Prošlo je mnogo vremena, a ni do današnjeg dana nema realizaicje dogovora, kaže Davidović i poručuje da bi za one koji su kupili firme, zemljište i sl. trebalo drugačije  oporezovati.

Igor Davidović poručuje da nije cilj samo zauzeti prostor i držati ga u nedogled.

Mi kao opština prvenstveno trebamo izaći u susret svima i uz pomoć resornih ministarstava pomoći razvoju naše opštine. Ali ne smemo dozvoliti da ti koji su kupili poslovne prostore sprečavaju druge da pokrenu posao u Svrljigu, ali za to postoji mogućnost povećanja oporezivog sistema i povećanja taksi za takve nemarne privrednike, kaže Davidović. 

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: