Česma na Gramadi dobila izgled kakav zaslužuje. Postavljene su klupe, nastrešnice, izbetoniran je prilaz i ugrađeno stepenište. Iza česme posađene su jelke i zimzelene tuje.

Česma, odnosno odmaralište za putnike i prolaznike, na takozvanom brdu ‚‚Gramada‚‚ koje razdvaja Svrljig i Niš renovirana je porteklih dana. Ovaj put je veoma frekventan kako iz pravca Niša, tako i iz Timočke krajine. Na ovom mestu najčešće se zaustavljaju strani državljani i radnici koji putuju iz okolnih gradova kako bi se odmorili od puta i uživali u netaknutoj prirodi i hladnoj vodi koja izvire iz kamena. Shodno tome adaptiran je i preuređen prostor oko česme. Radove su izvodili JKSP Svrljig, uz svesrdnu pomoć Direkcije i Opštine Svrljig.

–  Još uvek nismo finiširali radove na Gramadi. Ovih dana ćemo postaviti stubove i kante za odlaganje smeća, koje ćemo jednom nedeljno prazniti i samim tim održavati higijenu pored česme, rekao je direktor JKSP Svrljig, Igor Davidović.

Naime, izbetoniran je prilaz do same česme, postavljene su klupe i dodatno su pričvšćeni betonski stolovi. Iza su zasađene male jelkice i zimzelene tuje koje će vremenom praviti hladovinu posetiocima.

 

Podsećamo kako je nekada izgledala okolina oko česme.

Preuređen je i javni toalet koji je bio u katastrofalnom stanju a nalazi se tik preko puta česme.