Intervencija državnog vrha

Plan oživljavanja juga Srbije

Ukupan broj pregleda:

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u subotu u Nišu, na sastanku s predsednicima opština i gradonačelnicima juga Srbije, da je razvoj tog dela zemlje državni projekat.

foto-tanjug
Foto: Tanjug

Plan oživljavanja treba da bude završen za mesec dana, a o prvim rezultatima razgovaraće se za šest meseci.

Pitanje razvoja juga Srbije ili Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga postalo je prioritet zbog „najgorih ekonomskih parametara koji postoje u Srbiji i velikog strateškog značaja tog područja“, rekao je premijer.

Srbija će biti jaka, ako svi njeni delovi budu jaki, rekao je je Dačić.

Na skupu je u ime opštine Svrljig prisustvovao i govorio o trenutno akutuelnoj privrednoj situaciji na našem prodručju, predsednik opštine Milija Miletić.

123

Opština Svrljig nastoji i sopstvenim snagama da rešava probleme svojih žitelja davanjme pomoći mladim bračnim parovima, novorođenčadima, nezaposlenim majkama, studentima završnih godina fakulteta i slično. Međutim, za sve ovo a posebno za dovođenje investitora neophodna nam je pomoć Vlade Srbije. Konkretno kada je rešavanje nekih pravno imnovinskih problema, kao što je primera radi u našem kraju, pogon „Krke” za koji imamo potencijalne investitore a titular Fond zdravstva ne može da nam to reši. Ponavljam, ovo je bila dobra inicijativa i opšta je ocena da probleme moramo i možemo rešavati samo zajedničkim snagama, što inicira i premijer Dačić, istakao je predsednik Miletić.

Jug Srbije je područje odakle se svakog dana iseli 37 stanovnika, a u pet okruga živi 13 odsto ukupnog stanovništva zemlje. Stopa nezaposlenosti iznosi 44,8 odsto, a od 2001. godine svaki drugi radnik je izgubio posao, dok zaposleni imaju niže zarade od proseka u Srbiji.

U 2012. godini prosečna zarada na jugu iznosila je 27.000 dinara, dok je prosek u Srbiji bio 41.000 dinara.

Sastanku su pored premijera Dačića prisustvovali i ministari Žarko Obradović, Verica Kalanović i Goran Knežević.

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *