Obnovili crkvu iz temelja

Ukupan broj pregleda:

Žitelji svrljiškog sela Beloinja iskoristili akciju koju sprovodi opština Svrljig ‚‚Na dinar tri dinara‚‚ i izgradili crkvu kod starog krsta u blizini vrela. 

Celo selo slavi Markov dan, tako da se crkva gradi nedaleko od vrela u Beloinju i biće posvećena Svetom Marku.

Crkva je okružena drvećem, rekom i zelenilom, slobodno možemo reći pravi raj na zemlji. U njenoj blizini je i vrelo sa kojeg se žitelji ovog sela snabdevaju vodom za piće. Voda je karakteristična i ‚‚meka‚‚ kako oni kažu, pritom hladna kao led, spušta se niz brdo i protiče pored crkve.

Pored vrela nalazi se  izvor vode koji se koristi za poboljšanje vida i lečenje očnih bolesti. Govori se da je izvor jedinstven, da takvog blizu nema a takođe da je pomagao ljudima pa je samim tim delotvoran.  Da ovo mesto ima svu lepotu prirode govori i to da je u samom vrhu iznad pećina sa manjim otvorom, za sada neispitana.

Na ovom mestu nalazi se zavetni kamen i dobro očuvan sveti krst. Na zavetnom kamenu i krstu naznačena je 1817. godina.

Do sada, po rečima predsednika sela, Saše Krstića, uloženo je blizu dva miliona dinara.

Uložili smo blizu dva miliona dinara. Opština nam je omogućila da kroz akciju ‚‚Na dinar tri dinara‚‚ da uradimo osamdeset odsto posla. Svakako, zahvaljujemo se svim donatorima koji su nam pomogli, što u materijalu tako i u ekonomskom pogledu, rekao je Krstić.

Potpredsednik MZ Beloinje, Milan Jovanović, pozvao je sve ljude dobre volje, koji žele da pomognu izgradnji ove svetinje da se dobrovoljno jave. Jovanović je naglasio da će uskoro biti otvoren i bankovni račun namenjen pomoći izgradnji crkve Svetog Marka u Beloinju.

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *