Ovaj put sa makedoncima

Novo bratimljenje u novoj godini

Broj pregleda:

Novo bratimljenje u novoj 2013.godini. Opština Svrljig potpisala sporazum o bratimljenju sa makedonskom opštinom Bogdanci.

Bratimljenje

Danas je u Svrljigu potpisan sporazum o saradnji, odnosno bratimljenju opštine Svrljig i makedosnke opštine Bogdanci. U ime opštine Svrljig sporazum je potpisao predsednik Milija Miletić a u ime makedonske opštine Bogdanci, tamošnji gradonačelnik Risto Ičkov.

Danas smo načinili još jedan značajan pomak za našu opštinu. Opština Svrljig je spremna da sarađuje sa svim opštinama. Trenutno smo pobratimljeni sa opštinom Šentjernej u Sloveniji a izuzetno dobru saradnju imamo sa Bugarskom opštinom Lom. Bilo bi nam zadovoljstvo da sklopimo sporazum koji će omogućiti da u narednom periodu razmenimo iskustva u delu poljoprivrede, privrede, turizma, kulture i sporta, rekao je Miletić.

Kako je na sastanku rečeno, glavni cilj i prioritet bratimljenja, odnosno učvršćavanja veze dveju opština, jeste i da se iskoriste i prezentuju prirodni resursi sa posebnim osvrtom na razvoj poljoprivrede i turističkih potencijala opštine Svrljig.

Ičkov je naglasio da potpisivanje sporazuma nije slučajno i da ove dve opštine imaju slične interese.

Mi smo ovo prihvatili jer ste vi jedan od retkih koji daje veći akcenat selima, no jedan od pravih. Iako mala opština i mi imamo nekoliko sela od kojih je jedno srpsko. Tako da smo rešili da se pobratimimo, normalno, najpre da vas posetimo i da se upoznamo  a kasnije da nastavimo saradnju, naglasio je Ičkov.

bogdanci-makedonija

Opština Bogdanci je jedna od 84 opština Republike Makedonije koja se prostire na jugoistoku Republike Makedonije. Upravno sedište ove opštine je grad Bogdanci. Opština Bogdanci leži u istočnom delu Gevgelijsko – valandovske kotline, u dolini Bojmija. Graniči se sa Grčkom na jugu, te s Opštinom Valandovo na severu, s Opštinom Dojran na istoku, te s Opštinom Gevgelija na zapadu.

Pored predsednika opštine Svrljig potpisivanju sporazuma prisustvovao je i njegov zamenik, Ljubiša Stojković.

 

Povezano:

Pročitajte i ovo: