NEVIĐENO BLAGO: Pandiralo kod Svrljiga

Broj pregleda:

Na putu prema Staroj planini, na petnaestak kilometara od gradskog naselja Svrljig, u krečnjačkim stenama kod Periša nalazi se Pandiralo, čudo prirode gde ponire Svrljiški Timok. 

Pandilaro, foto: Svrljiške novine
Pandilaro, foto: Svrljiške novine

Ovu turističku destinaciju obišao je pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković. 

On je tom prilikom istakao da je potrebno  u mnogo većoj meri iskoristiti ovu prirodnu lepotu naše opštine. 

Pandilaro, foto: Svrljiške novine
Pandilaro, foto: Svrljiške novine

Posebnu pogodnost predstavlja to što se Pandiralo nalazi na nekih stotinak metara od glavnog puta za Staru planinu, s’ toga nam je cilj da ljudima koji putuju ka Staroj planini predstavimo naše prirodne lepote. Pandiralo kod Periša u narednom periodu može dobiti izletište, jer nam je ideja da izgradimo nekoliko odmarališta od Svrljiga prema Staroj planini, kaže Marković.

Miroslav Marković, pomoćnik predsednika opštine Svrljig
Miroslav Marković, pomoćnik predsednika opštine Svrljig

Ponor Svrljiškog Timoka, odnosno reke Turije, koja se smatra za izvorišni krak Svrljiškog Timoka i koja sa Okoliškom i Manojličkom rekom nizvodno od Periša gradi sam Svrljiški Timok.

Reka Turija nastaje od više potoka koji se slivaju jedan u drugi – ispod Babine Glave. Nakon 1000 metara Turija ulazi u otvor krečnjačke grede Pandiralo i u narednih 800 metara gubi joj se trag i ona ponovo izvire na vrelu Svrljiškog Timoka u blizini sela Periš na 440 metara nadmorske visine.

OBAVEZNO PROČITAJTE: PODRUČJE KOD PERIŠA – PANDIRALO ISTRAŽIVALI SU I NEMCI…

NEVIĐENO BLAGO: Pandiralo kod Svrljiga 1

INFO TABLA SA OSTALIM POTENCIJALIMA I LED SOLARNA RASVETA I INTERNET

Na lokaciji kod Pandirala planira se postavljanje led solarne rasvete, kao i internet veze, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, kao i turističke info table sa svim prirodnim bogatstvima opštine Svrljig koje bi turisti mogli da posete.

ČIŠĆENJE I UREĐENJE OKO PANDIRALA 

NEVIĐENO BLAGO: Pandiralo kod Svrljiga 2

Neophodno je na samom početku izvršiti čišćenje oko Pandirala i to uklanjanjem šiblja i grmlja koje zaklanja pogled na pećinu i koje se nalazi na samom otvoru. Takođe, potrebno je čišćenje divljih deponija koje se nalaze na nekoliko lokacija, u samoj blizini ovog turističkog dragulja.

Povezano:

Pročitajte i ovo: