Možemo li mi?

Ukupan broj pregleda:

Privredna delegacija Svrljiga predvođena predsednikom opštine Milijom Miletićem, prilikom boravka u Sloveniji, obišla je u regiji Novog Mesta nekoliko seoskih gospodarstava-domaćinstava u cilju upoznavanja sa načinom i postignutim rezultatima u oblasti turizma i vinogradarstva.

Učinjeno je to, naravno posredstvom pokrovitelja Danske organizacije „LEDIB“ odnosno kontaktima koje je direktor ove organizacije gospodin Karsten Lund uspostavio sa Privrednom komorom Dolenjske i Bele krajine. U Komori, delegaciju „LEDIBa“ i Svrljiga primio je specijalni savetnik Franc Bratkovic koji je goste upoznao sa naporima i rezultatima u oblasti privrede sa posebnim naglaskom na poljoprivredu.

Potom je usledila poseta u Dolenjskoj  ,,Vinariji Prus,, i domaćinstvu porodice Matijaž koja se bavi seoskim turizmom.

Interesantan je primer ,,Vinarije Prus,, na čijem izgledu, organizaciji i kapacitetima mogu pozavideti mnoge renomirane vinarije iz naše države. Primera radi sama po sebi govori činjenica da je vlasnik vinarije Jožef Prus, uložio u razvoj i opremanje postrojenja preko milion i po evra. Naravno nije reč o ušteđevini ili nekom bankarskom kreditu već su izvor finasiranja predpristupni fondovi Evropske unije. Svrljižani su na licu mesta mogli da vide da je novac pravilno uložen i da su postignuti rezultati iznad očekivanja jer su se suočili sa vinarijom evropskog izgleda kakva se može sresti u Francuskoj koja ima bogatu tradiciji i renome u ovoj oblasti. Sa vlasnikom vinarije je razgovarano o saradnji sa vinogradarima ili još konkretnnije vinarijom sa područja Svrljiga i ima veoma interesantnih predloga i mogućnosti da se to u bliskoj budućnosti realizuje.

U drugoj etapi delegacija Svrljiga je obišla gospodarstvo Matijaž gde su smeštajni kapaciteti seoskog turizma ostvareni na nivou gostovanja u nekom od hotela visoke kategorije uz prednost da se obroci spravljaju od zdrave domaće hrane. Nije ni čudo što se za boravak u ovaj dom i sličnom domaćinstvu rezerviše i čeka na red za smeštaj. Ono što je bitno za Svrljig, razvoj seoskog turizma postignut je takodje inicijalnim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU. Tačnije i Svrljig može da koristi iskustvo Slovenaca ali u saradnji s njim i finasijsku podršku koju su oni već ostvarili.

Sa predstavnicima „LEDIBa“ čiju su ekipu pored direktora Lund Karstena sačinjavali i koordinatori  Danka Milojković i  Darko Simović, delegacija Svrljiga je narednog dana krenula u obilazak poljoprivrednog dobra a potom i u  ,,Krku,, i opštinu Šenternej.

3 Komentara

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *