Predrag Marić, načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije, prisustvovao sednici Štaba za vanredne situacije opštine Svrljig.

Mali broj vatrogasaca i nedostatak vatrogasne opreme nije samo problem u Svrljigu, već i u celoj Srbiji. Samim tim, jedan od prioriteta tokom prijema vatrogasaca biće i popunjavanje ove jedinice u Svrljig, kazao je Marić na današnjem zasedanju Štaba.

U 2013.godini planiran je prijem 500 vatrogasaca-spasioca što je za nas, posle dugog niza godina, jako značajno. Prioritet prilikom prijema biće i popunjavanje vaše jedinice u Svrljigu, rekao je Marić.

U predhodnom periodu pokrenut je i proces nabavke motornih saonica koje bi služile vatrogascima-spasiocima u zimskim uslovima za pomoć najugroženijima, prevoz starih i iznemoglih lica, dostavu lekova, hrane i ostalih potrepština.

Proces nabavke motornih saonica za područje Svrljiga je završen, uskoro se očekuje njihova isporuka, naglasio je Marić.

Predsednik opštine, Milija Miletić, predočio je probleme sa kojima se susreće opština Svrljig za vreme vanrednih situacija. Svakako jedan od najvećih je nedostatak ljudstva u vatrogasnoj jedinici u Svrljigu ali i nedostatak adekvatne opreme i mehanizacije u odnosu na rasprostranjenost celokupne teritorije opštine Svrljig.

Imamo 497 km2 rasprostranjenu teritoriju opštine, uglavnom je to brdsko planinsko područje. To je zaista veliko područje u odnosu na broj vatrogasaca koji imamo. Takođe, kroz opštinu imamo više od 100 km puta koji je bio pod regionalnom ingerencijom, danas je to preneto opštini da vodi računa o njemu, što je još jedna poteškoća u nizu. Iskreno se nadamo da će i ove godine, u zimskim uslovima,  ”Putevi Srbije” i Ministarstvo za lokalnu samoupravu svesrdno pomoći logistikom i određenim sredstvima u čišćenju ovih saobraćajnica, naglasio je Miletić.

Opština Svrljig za predstojeću zimu pripremila je deset građevinskih mašina. Kupljeno je pet tona soli, zna se koji su putni pravci ugroženi i u kojim selima su stariji od 65 godina.

Svrljig je uz puno peripetija ali je jako važno bez ljudskih žrtava prebrodio februar, dok su tada od zime u Srbiji stradale 23 osobe i 310 spasene sigurne smrti. Svrljig spada u red opština koje nije ništa mimoišlo, od požara preko poplava do niskih i visokih temperatura i u tom smislu logično je da pomognemo onima koji su najčešće izloženi vanrednim situacijama i najugroženiji.

Posle sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, načelnik Marić sa saradnicima, prisustvovao je pokaznoj vežbi članova Dobrovoljno vatrogasnog društva, nedavno osnivanog u Svrljigu.

DVD Svrljig

Sednici su prisustvovali i načelnik Regionalnog Sektora za vanredne situacije Žarko Damnjanović i načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković i predsednica Skupštine opštine Svrljig , Jelena Trifunović.

 Foto galerija ovde