Laž kao jedini argument centralista

Broj pregleda:

Prethodnih dana u pojedinim medijima čule su se neistine o tome da predlog Ujedinjenih regiona Srbije isprazniti budžete opština. Takva tvrdnja predstavlja najdrskiju laž podmetnutu od strane centralista, jer Ujedinjeni regioni Srbije žele upravo suprotno – da se stvore uslovi da se svaka opština i svaki grad u Srbiji ravnomerno razvijaju. Uostalom, jedini „argument“ koji protiv predloga URS koriste centralisti i oni koje su postavile partijske vrhuške jeste laž.

Lokalne samouprave u Srbiji imaju dovoljno ovlašćenja, ali nemaju novca da ta ovlašćenja sprovedu u delo. Primera radi, lokalne samouprave po sadašnjem Zakonu treba da grade obdaništa, škole, domove zdravlja, sportske terene, institucije kulture, lokalne puteve, vodovod, kanalizaciju i sl. Međutim, one danas ne poseduju odgovarajuća sredstva za te namene. S druge strane, apsurdno je da se ova sredstva sada nalaze na budžetskim razdelima većine republičkih ministarstava i institucija. Ne treba Ministarstvo za saobraćaj i republička direkcija za puteve da asfaltiraju seoske i lokalne puteve (njihov posao je izgradnja i održavanje nacionalnih koridora i regionalnih puteva), već to treba da rade gradovi i opštine iz sopstvenih sredstava. Ne treba Ministarstvo prosvete da gradi škole i obdaništa, ne treba Ministarstvo sporta da gradi lokalne sportske objekte, a ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (NIP) lokalne vodovode i kanalizaciju. Sva ta sredstva treba preneti lokalnim samoupravama, s obzirom da će one tada biti u mogućnosti da mnogo brže i efikasnije realizuju lokalne projekte. Izuzetak mogu biti samo najsiromašnije opštine, koje nemaju odgovarajući kadrovski potencijal i kojima bi i ubuduće bila potrebna dodatna finansijska i stručna pomoć republičke vlade.

Predlog URS-a donosi više novca svim gradovima i opštinama u Srbiji, bez uvođenja bilo kakvih dodatnih obaveza i rashoda lokalnim samoupravama. Plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim delatnostima i dalje će se finansirati iz budžeta Republike. Sve lokalne samouprave već ove godine ostvarile bi povećanje budžeta – prema predlogu Ujedinjenih regiona Srbije, budžet Svrljiga već ove godine bio bi veći za 68 miliona dinara. Tim novcem moguće je izgraditi 5 kilometara lokalnih puteva, 11 kilometara vodovodne mreže, 3 mosta dužine 30 metara, 22 otvorena sportska terena…

Ujedinjeni regioni Srbije poručuju da inicijativu koju je podržalo gotovo pola miliona građana, više od 25 gradonačelnika i predsednika opština i koja donosi povećanje prihoda i vraćanje imovine za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji niko ne može osporavati, niti nipodaštavati.

Služba za odnose s javnošću G17 plus Svrljig

Srbija
Covid-19
Serbia Svet
+0 (24h)
11,523
Zaraženih
0
+0 (24h)
245
Preminulih
0
59.46%
6,852
Izlečenih
0
38.41%
4,426
Aktivno
+28,686 (24h)
6,591,382
Zaraženih
0
+1,566 (24h)
388,353
Preminulih
0
45.81%
3,183,701
Izlečenih
0
45.81%
3,019,328
Aktivno


Jedan komentar

  1. pera Odgovori

    Ja lepo pricam da ce da se slizu LJube i Čume,a niko mi ne veruje,a istina je!A da pitam one koje ne misle tako,sledece:koliko imamo sada para u lokalnom budzetu i da li je to dovoljno za izgradnju svih objekata koji su zaplanirani od tih lokalnih para, a bez pomoci drzave?Jasan odgovor je NEMAMO!!! neka neko nabroji prvo sve industrijske objekte i njihove prihode,prihode od lokalnog poreza i taksi , prihode od poljoprivrede i neka sve te pare rasporedi na sve objekte koji su planirani i videce odmah koliko ce para biti.A da ne zaboravimo i prihode nasih lokalnih celnika u vidu reprezentacija i licnih dohodaka.Pa sve to pokazuje da moramo da vise otvaramo nova radna mesta!i da na drugi nacin povecavamo nas budzet inace onda ne mozemo da prezivimo!

Ostavite klomentar

Povezano:

Pročitajte i ovo:

Scroll to top