Na crkvištu

Plužina dobila bogomolju posvećenu Svetom Proroku Jeremiji

Broj pregleda:

U svrljiškom selu Plužina u sredu, 15. maja, po prvi put u novoizgrađenom svetom zdanju posvećenom Svetom Proroku Jeremiji biće služena Sveta Liturgija.

Bogomolja posvećena Svetom Proroku Jeremiji u Plužini, foto: M.M.
Bogomolja posvećena Svetom Proroku Jeremiji u Plužini, foto: M.M.

Naime, u prethodnom periodu na crkvištu u ovom selu izgrađena je bogomolja  zahvaljujući inicijativi narodnog poslanika Milije Miletića, Opštini Svrljig i zalaganjem lokalnih sveštenika, meštana, mnogih prijatelja i priložnika.

Sveti Jeremija u narodu poznat je kao i poljobranija i seoska je slava Plužine.

Sveta Liturgija je u 8 časova, a nakon toga nosiće se Litija seoskim ulicama.

MLADI PAROSI VRATILI VERU NA MALA VRATA! 

Zahvaljujući mladim parosima Mladenu Marinkoviću i Nikoli Miljkoviću Svrljižani su se vratili veri i crkvi, jer je u prethodnom periodu u porti Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelena organizovan niz verskih manifestacija koje su vratile vernike crkvi i veri.

Svakako, najbrojnija Litija bila je za praznik Vrbice kada su se mnogi mladi bračni parovi, roditelji, deca, bake i deke priključili stotinama građana koji su u duhu hrišćanstva prošli glavnim ulicama Svrljiga.

MALI BROJ SVRLJIŽANA NE USTAJE PRILIKOM NOŠENJA LITIJE…

Inače, kod veoma malog broja ljudi izostaje poštovanje prema Crkvi i veri, verovatno iz neznanja i zablude, imajući u vidu da pojedini nisu hteli ili nisu znali da treba ustati sa stolica i klupa za vreme dok prolazi Litija ulicom, u ovom slučaju ulicom Vasilija Anđelkovića Albanca.

Danas skoro svako zna da je običaj ko sedi dok Litija prolazi treba da ustane, a ko nosi šešir ili kapu treba je skinuti iz poštovanja prema Gospodu Bogu, ali i da se priključi Litiji.

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: