KORNRP: Nastavak saradnje ali i pomoć u poljoprivredi

Broj pregleda:

Vlada Srbije će nastaviti da finansira projekte u nedovoljno razvijenim opštinama, a za ovu godinu u tu svrhu obezbeđeno je 20 miliona evra.  Osim projekata pomoć će biti usmerena i opštinama koje dodatno ulažu u razvoj poljoprivrede.

KORNRP: Nastavak saradnje ali i pomoć u poljoprivredi 1

U ime opštine Svrljig sastanku je prisustvovao predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, sa svojim najbližim saradnicima.

Sa Ministrom bez portfelja gospodinom Ugljaninom i Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja imamo odličnu saradnju. Aktivno smo učestvovali na svim projektima do sada. Posebno raduje činjenica da će ovo Ministarstvo u budućem periodu pomoći opštinama koje su veći deo sredstava opredelile za razvoj poljoprivrede, gde Svrljig prednjači u našem regionu,  istakao je Miletić .

„Finansiraćemo prioritetne programe i izradu projekata, posebno ekološke, koji su preduslov za ulazak u Evropsku uniju“, kazao je ministar Ugljanin na radnom sastanku s predstavnicima 46 nedovoljno razvijenih opština.

On je dodao da će pomoć prevashodno biti namenjena izradi urbanističkih planova i projekata, a da će prioritet za planiranje i izgradnju imati planovi za reciklažne centre, kao i sistemi za preradu otpadnih voda. „Kada uđemo u EU svaka opština koja nema centar za preradu otpadnih voda moraće da plaća penale koje lokalni budžeti neće moći da izdrže“, objasnio je Ugljanin.

KORNRP: Nastavak saradnje ali i pomoć u poljoprivredi 2

Ministar Ugljanin je potencirao da je neophodno ulaganje u poljoprivredu, jer, kako je rekao, novac uložen u agrar se najbrže vraća investitorima i najavio da će Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja davati podsticajna sredstva za poljoprivredu i turizam.

„Nastavićemo i finansiranje projekta Agrobiznis za žene, u sklopu koga je 110 učesnika do sada dobilo sredstva. To nikako ne znači da se mešamo u ingerencije Ministarstva poljoprivrede, već je cilj Kancelarije da se smanji distanca između vlade i opština“, kazao je Ugljanin. Prema njegovim rečima, u nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji živi milion građana kojima treba pomoć od vlade.

Povezano:

Pročitajte i ovo: