Osma sednica Opštinskog veća, kojoj je predsedavao predsednik opštine Milija Miletić, održana danas, obilovala je nizom značajnih informacija i diskusijom većnika o bitnim odlukama za naše sugrađane.

Arhivska fotografija

Većnici su jednoglasno doneli  i Odluku o finasijskoj pomoći bračnim parovima. Od danas za nočanu pomoć nakon sklapanja braka mogu da računaju samo bračni parovi do 45 godina starosti. Većnici su odlučili da za novorođenčad nadoknada bude povećana od 25.000 na 30.000 dinara i pomoć za decu do godinu dana od 5.000 na 7.000 dinara.

Predsednik opštine Svrljig – Milija Miletić

” Više puta ističem da je naš cilj borba protiv bele kuge koja je desetkovala naše područje. Otuda i prilagođavanje odluke da zadržimo mlade i perspektivne ljude i  da uvećamo broj članova porodice. Naime, jedna od obaveza, ako nema zdravstvenih problema, je da bračni parovi uvećaju pordicu rođenjem deteta, što se ne može očekivati od onih u pedesetim godinama a ima i takvih koji su se više puta ženili i prijavljuju za formalno sklapanje braka da bi dobili nadoknadu što za nas sigurno nije dobra investicija, ocenio je predsednik Miletić”.

Jedna od odluka većnika sa današnje sednice je da se radi  prilagođavanja zakonskim propisima i širenja delatnosti zbog unapređenja turizma prvenstveno, za što prema opštim ocenama Svrljig ima dosta potencijala, naziv Kulturnog centra promeni u Centar za turizam kulturu i sport.

Šef Odseka za privredu opštine Svrljig – Vlada Krstić

Šef Odseka za privredu Vlada Krstić prezentirao je većnicima Plan ruralnog razvoja Nišavskog okruga do 2021.godine, sa posebnim osvrtom na  mesto i ulogu Svrljiga. Reč je o značajnom dokumentu, koji je posebno bitan uslov za konkurisanja za dobijanje investicija iz predpristupnih fondova EU i druge donacije kao i za privlačenje potencijalnih investitora.

Većnici su usvojili i  Program rada i finasijskog plana Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i razmatrali izveštaj o radu Opštinske uprave uz davanje predloga za novi sistematizaciju u ovom organu.