Veljko Rakić (24) iz Ribara kod Svrljiga, lišen je slobode pod sumnjom da je izvršio krivično delo iznude uzevši oštećenom 2500 evra, saopštila je niška policija.

policija Izvor Kurira tvrdi da je uhapšeni Veljko Rakić iz Ribara iznudu izvršio u periodu od 1. maja ove godine, do preksinoć, kada je i uhapšen u centru Niša od strane grupe inspektora za suzbijanje razbojništva.

U međuvremenu Veljko je od jednog svog školskog druga iz Svrljiga, najpre zatražio pozajmicu od 200 evra a kada mu je on odgovorio da nema para, predočio mu je da zna da sakuplja novac za kupovinu kola i da je ”pun para”. Oštećeni je pokušao da izbegne pozajmicu ali mu je Veljko zapretio da će ga prebiti i da će mu uništiti celu familiju. Pretio je najpre da će se on lično obračunati s porodicom oštećenog a potom složio priču da će dovesti ”plaćene ubice” sa strane.

Plašeći se za bezbednost porodice, oštećeni je popustio i dao novac ”prvu ratu” Veljku. Shvativši da je oštećeni u paničnom strahu, Veljko je zatražio novu ratu od 700 evra, pa potom sledeću od 300 i tako redom, kad mu je koliko trebalo.

Lako ”zarađeni” novac Veljko je lako i trošio, pa je otiša na Zlatibor da se gosti. Kad mu je ponestalo para setio se ponovo svog preplašenog prijatelja iz škole i poslao mu poruku za novac. Na sreću ili nesreću, oštećeni je ostao praznih džepova pa se poverio ukućanima i prijateljima, te je tako informacija stigla i do policije.

Kao mesto primopredaje određen je najstroži centar Niša, odnosno Trg Kralja Milana, u jednom restoranu. Uslov oštećenog bio je da Veljko lično dođe i obeća da više neće tražiti novac. Drznik se upecao na mamac, došao u restoran i kada je preuzeo novac, na scenu su stupili inspektori za razbojništva Policijske uprave u Nišu i lišili ga slobode pre nego što je shvatio šta ga je snašlo.

U trenutku je pokišao da umakne ali shvativši da je opkoljen, brzo se predao.

Veljko Rakić je već na prvom saslušanju priznao da je iznuđivao novac od školskog druga ”hraneći” se njegovim strahom. Objasnio je i da je lako stečeni novac potrošio.

Nakon isteka mere zadržavanja osumnjičeni Rakić će uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji radi saslušanja.

Izvor: Kurir i D.I.
Foto: M.M.