Kako nezvanično saznajemo, posle nove godine moguće je ukidanje sudske jedinice u Svrljigu i uvođenje sudećih dana.

Naime, po novim kriterijumima za pravljenje nove pravosudne mreže, sva područja na kojima živi između 20.000 i 50.000 stanovnika imaće sud, dok će ova ustanova biti delimično uskraćena područjima koja neispunjavaju ove kriterijume. Po zadnjem popisu u Svrljigu živi 14.424 stanovnika, što dovodi u pitanje opstanak sudske jedinice.

Ukoliko bi se ukinula sudska jedinica, građani bi se našli u neravnopravnom položaju sa stanovnicima većih gradova. U Svrljigu bi se za suđenje i sprovođenje sudskih postupaka uvele nove mere, takozvani sudeći dani. Ova vest uzburkala je širu javnost ali posebno se odrazila na žitelje svrljiške opštine, pogotovu na one koji su udaljeni kilometrima od Svrljiga.

Ukinuti sudsku jedinicu ukidate pravo Svrljižanima da normalno funkcionišu i žive kao ostali građani u ostalim gradovima. Smatram da bi takva odluka bila pogubna po našu opštinu jer dovodi u pitanje i ostale državne institucije, kaže zabrinuta šezdesetogodišnja T.K. iz Svrljiga.

Milica Vučković portparol Ministarstvo pravde za Svrljiške novine kaže da je radna grupa za sada samo dala ovakav predlog za pravljenje nove pravosudne mreže što znači da je to nešto što tek treba da bude detaljnije razmatrano od strane Ministarstva pravde, Sekretarijata Zakonodavstva i Vlade Republike Srbije, što konkretno znači da ta procedura može da potraje a takođe ne mora biti konačna.

Opštinska vlast je u par navrata pokušala apelima i molbama da sačuva svrljišku jedinicu suda, pa čak da je i proširi kao što je to nekada bilo Opštinski sud.

Inače, posle reorganizacije, u Svrljigu je ostalo samo jedno odeljenje ove ustanove koje raspolaže sa pisarnicom i jednim sudijom, dok su skoro svi poslovi preneti u Osnovni sud u Nišu.

Imajući u vidu da naša opština ima 39 seoska naselja, od kojih su neka udaljena čak i do 30 kilometara od Svrljiga, svakodnevni odlazak u Niš bio bi blago rečeno preskup za žitelje ove opštine.