PRIORITET - DIREKTNI KONTAKTI

Nova poseta Slovenaca

Broj pregleda:

Grupa od pedesetak Slovenaca iz opštine Šentjernej, predvođena istaknutim privrednikom Francom Kovačićem, u subotu posetila je opštinu Svrljig.

Ispred-hotela-KalafatGosti iz Slovenije najpre su boravili u Nišu u gradskoj kući gde ih je dočekao i sa ličnom kartom Niša upoznao zamenik predsednika Skupštine grada Nenad Stanković, inače nekadašnji pomoćnik predsednika opštine Svrljig.

Nenad

Potom, u razgovoru sa predstavnicima privrednih subjekata predsednik opštine Svrljig Milija Miletić insitirao je na jačanju prijateljstva dveju pobratimljenih opština, Svrljiga i Šentjerneja ali uz poseban ostvrt na jačanje privredne saradnje.

U buduće naši susreti moraju biti obogaćeni direktnim kontaktima zainteresovanih  privrednika  i stručnih  ljudi kako bi smo ostvarili željeni cilj, odnosno napredak u ekonomiji i turizmu, rekao je predsednik Miletić u gradskoj kući u Nišu.

mileitc

Slovenci su u Svrljigu, u pratnji predsenika Miletića, obišli pogon “Krke“, odnosno “Herbogala“, potom Gradski park, centar grada, deo hotela “Kalafat“ koji je trenutno na prodaju, ulicu Hadžićevu, etno postavku Udruženja “Gorska vila“, a zatim i zgradu Opštine Svrljig gde im je prikazan kratkometražni film o potencijalima Svrljiga u privredi i turizmu.

O potencijalima opštine Svrljig, buduće projekte i saradnju dveju opština govorila je većnik Iva Antić.

Iva-Antic

Ona je istakla da saradnja mora biti konkretizovana i da ove dve opštine moraju zajedno učestvovati na projektima.

Direktor Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig Zoran Gavrilović naglasio je da je privredna saradnja vrlo značajna stvar za Svrljig, ali da kulturu ne treba zapostaviti.

direktor-CTKS

Pokušaćemo da kroz kulturu produbimo saradnju pobratimljenih opština, istakao je Gavrilović.

O komunalnoj delatnosti, vodosnabdevanju i čistoći govorio je i prisutne sa trenutnom situacijom upoznao direktor svrljiškog Javnog komunalnog stambenog preduzeća Igor Davidović. On je istakao da bi rešavanje pojedinih problema u vodosnabdevanju moglo biti rešeno zajedničkim nastupanjem kod evropskih Fondova koji imaju za cilj da pomognu takve vrste projekata.

pokloni

Na kraju, predstavnici i jedne i druge opštine, u znak prijateljstva i nastavak saradnje, razmenili su simbolične poklone.

Povezano:

Pročitajte i ovo: