Zbog nenamenske potrošnje vode i velike suše počinju restrikcije!

Broj pregleda:

Zbog prevelike suše, male izdašnosti na izvorištima i nenamenske potrošnje, od sutra počinju restrikcija vode na teritoriji Svrljiga kako bi i stanovnici u višim naseljima, nakon par dana nestašice, bar povremeno imali vodu.

Zbog nenamenske potrošnje vode i velike suše počinju restrikcije! 1
Direktor JKSP “Svrljig“ Jovan Đorđević

Dugomesečna suša učinilia je svoje, sve manje i manje je vode. Početkom septembra, tačnije 04.08.2017. godine u gradu imali smo dotok 17,92 litara vode u sekundi, danas imamo svega 5,48 litara vode u sekundi, što je drastična razlika. Po svim standardima jednom odraslom čoveku dovoljno je 180 litara vode dnevno, a mi smo daleko ispod tog standarda, a da bi ispunili te standarde morali bi smo da imamo bar 13 litara u sekundi dnevno, rekao je direktor JKSP “Svrljig“ Jovan Đorđević.

Kako nam je saopšteno, Svrljig će biti podeljen u dve restriktivne grupe, tako da građani jedne grupe neće imati vodu po 24 sata.

Pomoćnik predsednice opštine Svrljig, Igor Davidović, foto: M. Miladinović
Pomoćnik predsednice opštine Svrljig, Igor Davidović, foto: M. Miladinović

Igor Davidović, bivši direktor JKSP “Svrljig“, a od juče i zvanično pomoćnik predsednice opštine Svrljig, ističe da će Lokalna samouprava komunalcu pružiti svu logističku podršku kako bi se pronašao adekvatan način da se u narednom mesecu obezbedi još 2 do 3 sekundarna litra vode.

Radićemo na pronalaženju novih mogućnosti kako bi smo obezbedili nove količine vode. Ovo je gorući problem sa kojim se susrećemo duži niz godina i potrebno ga je rešitišto pre. Zbog velike suše i male izdašnosti na izvorištima vode sličan problem imaju i druge opštine u okruženju, navodi Davidović.

NENAMENSKA POTROŠNJA VODE

Direktor Đorđević istakao je da je pored suše na uvuđenje restriktivnih mera uticala i nenamenska potrošnja vode građana koji žive u nižim predelima Svrljiga.

Inače, od danas će nadležni početi i sa rigoroznim kontroloma od strane komunalne inspekcije za nenamensku potrošnju vode.

Povezano:

Pročitajte i ovo: