Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica - Svrljiške novine

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica

Broj pregleda:

Danas je u opštini Svrljig obeležena značajna godišnjica – 100 godina od stradanja svrljiških ustanika u Prvom svetskom ratu.

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica 1
Narodni poslanik Milija Miletić u obraćanju gostima u sali Centra za turizam, kulturu i sport, foto: M.S. / Svrljiške novine

Pomen postradalima odat je u centru sela Grbavče, kod spomen kosturnice nevino stradalim Svrljižanima u Prvom svetskom ratu, odnosno u Topličkom ustanku.

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica 2

U ime opštine Svrljig ovom činu prisustvovali su predsednica opštine Jelena Trifunović, njen zamenik Gradimir Milosavljević, predsednik Skupštine opštine Svrljig Nebojša Antonijević, pomoćnici predsednice opštine Svrljig, narodni poslanik Milija Miletić, kao i saradnici iz opština Pantelej, Knjaževac i Novi Pazar, te pripadnici Vojske Republike Srbije, Policije, predstavnici Vlade Republike Srbije i mnogi drugi.

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica 3
Marko Mladenović, direktor Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig, foto: M.M. / Svrljiške novine

Nakon polaganja venaca i opela u Grbavču, obeležavanje ovog bitnog datuma nastavljeno je u sali bioskopa Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig gde je priređen prigodan kulturni i istorijski program, praćen horom, nastupom glumaca i kratkometražnim filmovima o događaju koji se zbio na prostorima svrljiške opštine pre 100 godina.

Prisutnima su se obratili i narodni poslanik Milija Miletić, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Dragan Todorović i direktor Centra za turizam, kulturu i sport Marko Mladenović.

Kada je reč o samom događaju, vredno je istaći da je 13. marta 1917. godine bugarski okupator počinio je nečueveni zločin u znaku odmazde i to zbog velikog učešća Svrljižana u oslobađanju svog mesta i ovog kraja uopšte, za vreme Topličkog ustanka.

Bugari su tog dana ubili 62 nevinih ljudi iz Svrljiga, među ubijenima bilo je devojaka, neoženjenih momaka, dece, mladeži, kao i jedna trudna žena koja je bajonetom rasporena.

Svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležena značajna godišnjica 4
Obeležavanje stogodišnjice, foto: A.K.

Mošti svih nastradalih ovog dana pohranjene su u spomen kosturnici u centru Grbavča. Inače, kosturnica je osveštana prvi put 1935. godine.

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: