Kod nas Srba, Julijanska Nova godina, obeležava se kao Srpska Nova godina, a kod ostalih se govori da je to Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina. 

Srpska Nova godina, foto: depositphotos.com
Srpska Nova godina, foto: depositphotos.com

Srpska Nova godina se praznuje 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine, što bukvalno znači da je po Julijanskom kalendaru zapravo to 1. januar.

U Srbiji se Srpska Nova godina dočekuje 13. januara.

Bez obzira što nije zvanična Nova godina, ona se rado dočekuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i u pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Po narodnim občajima za novu godinu Srbi su se skupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.