Zamenik predsednika opštine Svrljig, Ljubiša Stojković, potpisao je juče u bugarskom gradu Vršec sporazum o saradnji opštine Svrljig i opštine Vršec.

Ljubisa---zamenik-predsednika-opstine

Svrljig svoju šansu mora tražiti, ne samo u razvoju industrijske i poljoprivredne proizvodnje već i u razvoju turizma s obzirom na potencijale kojima raspolažemo. Imamo zdravu, ekološku sredinu, prirodne lepote, gostoljubive ljude i odličnu hranu, ali da bi smo razvili turizam neophodna nam je pomoć države i partnerskih organizacija, istakao je Stojković i dodao da je Svrljig ovim projektom dobio materijalnu ali i podjednako važnu logističku podršku.

Stojković je posle potpisivanja sporazuma naglasio da je najbitniji cilj da Svrljig postane poznata turistička destinacija.

potpis

Naime, Svrljig i bugarski Vršec su partneri na IPA projektu prekogranične saradnje “Spirit” čiji je nosilac udrženje “Protekta” iz Niša i namenjen je za razvoj dva regiona, smeštena u podnožju Stare planine.

Program

Projekat “Stara planina – Inspiracija za ruralni i interkulturalni turizam (SPIRIT)” se kofinansira od strane Evropske unije, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Dejan

Projekat ima za cilj da doprinese povećanju socio-ekonomske interakcije, saradnje i zajedničkog planiranja održivog razvoja u pograničnom regionu Stara Planina. Da doprinese povećanju konkurentnosti regiona Stara planina na evropskom tržištu i dobrobit lokalnog stanovništva. Jačanje kapaciteta zaposlenih u turizmu iz opštine Svrljig i Vršeca za korišćenje turističkog potencijala Stare planine.

ipa

Posle predstavljanja u Svrljigu, pojekat je predstavljen u bugarskom gradu Vršec u oblasti Montana, 24. i 25. marta. O projektu i ciljevima govorio je koordinator projekta Dejan Milošević iz udruženja “Protekta”, a u ime svrljiške opštine dvodnevnom predavanju prisustvovali su i direktor JKSP “Svrljig” Igor Davidović, odbornici lokalnog parlamenta Goran Živić (USS), Vlada Milosavljević (USS), Ubavka Dikić (USS), Vučković Slavoljub (USS), Zoran Mihajlović (USS), Dragan Petrović (SNS), Dijana Stojadinović (SNS), Dragica Ristić (URS) i Goran Marinković (JS).