Po treći put

Plivanje za Časni krst

Broj pregleda:

Pravoslavni vernici širom Srbije danas slave Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima u Srbiji. Tim povodom i u Svrljigu je po treći put organizovano plivanje za bogojavljenski krst.

Plivanje za Časni Krst 2014.

Plivanje je održano kod vrećaste brane uz prisustvo velikog broja građana, a prethodila mu je liturgija u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Ove godine plivanje za Časni krst organizovano je bolje i svečanije za razliku od predhodnih godina.

Današnji pobednik u ovom takmičenju je Stefan Radenković, pobednik prošlogodišnjeg takmičenja,  iz Medveđe kome je paroh crkve uručio kao nagradu srebrni lanac sa ugraviranom godinom takmičenja.

Mogu samo da pohvalim domaćine, koji su bolje organizovali takmičenje u odnosu na prošlu godinu, i pozivam sve Svrljišane da sledeće godine učestvuju u mojoj opštini.  Stefan Radenković

Stefan-Radenkovic

Pored pobednika učestvovalo je još sedam takmičara iz Niša i Svrljiga. Prisutnima se obratio i predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

Milija-Miletic

Čestitam takmičarima na hrabrosti, pokazali su veliku volju imaju veliko srce i danas su svi pobednici. I zahvaljujem se svima koji su prisutni, koji su uveličali ovaj događaj. Da svi zajedno u zdravlju i veselju proslavimo Svetog Jovana i sve slave u ovoj godini. Čestitam pobedniku, puno zdravlja i sreće. Živeli. Milija Miletić.

Da se obrati prisutnima, iskoristila je priliku Iva Antić, Opštinski većnik.

Iva-Antic

Poštovani plivači, dragi sugrađani čast mi je da vam se mogu obratiti ispred Opštinskog veća, i čestitati vam na pokazanoj hrabrosti. Svi ste danas pobednici, čestitam  na pokazanoj hrabrosti i želji da učestvujete u ovom viteškom takmičenju.  Čestitke upućujem pobedniku Stefanu Radenkoviću, kao i najmlađem takmičaru Dušanu Aranđeloviću. Pozdrav svima srećno Bogojavljanje. Iva Antić

Inače na Bogojavljenje, po tradiciji, vernici razmenjuju pozdrave – „Hristos se javi“, „Vaistinu se javi“, a veruje se da se na ovaj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. U pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Strahinja-Erakovic
Prisutnima se obratio i sveštenik Strahinja Eraković, čestitajući pobedniku i takmičarima na učešću.

U organizaciji plivanja za Časni krst učestvovali su, Crkvena opština Svrljig, opština Svrljig, Centar za turizam, kulturu i sport, JKSP „Svrljig“ Svrljig, Dom zdravlja, svrljiški privrednici, i pojedinici.

OSTALE FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

 

Srbija
Covid-19
Serbia Svet
+0 (24h)
11,454
Zaraženih
0
+0 (24h)
245
Preminulih
0
59.07%
6,766
Izlečenih
0
38.79%
4,443
Aktivno
+11,479 (24h)
6,452,761
Zaraženih
0
+625 (24h)
382,484
Preminulih
0
46.53%
3,067,697
Izlečenih
0
46.53%
3,002,580
Aktivno


2 Responses

  1. kuzma Odgovori

    Prva vidljiva investicija svrljiske opstine. Most od buradi.
    Ko onaj na Adi 😀

  2. Kežman Odgovori

    Svrljiške predvidele pobednika u prethodnoj objavi 🙂

Ostavite klomentar

Povezano:

Pročitajte i ovo:

Scroll to top