Na inicijativu narodnog poslanik Milije Miletića u nedelju, 20. maja, održan je roditeljski sastanak predstavnika Osnovne škole ”Dobrila Stambolić”, Srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš” i Lokalne samouprave Opštine Svrljig. 

Tema roditeljskog sastanka bila je upis osnovaca u Srednju školu u Svrljigu, gde je po odluci Skupštine opštine, a na inicijativu Ujedinjene seljačke stranke odlučeno da se budućim učenicima ove škole mesečno isplaćuje subvencija od 7.500 dinara, za dualno obrazovanje, odnosno 5.000 dinara za ostale smerove koji đaci nakon osmogodišnjeg školovanja upišu.

Po rečima Milije Miletića cilj je zadržati decu u Svrljigu, jer do sada ni jedna škola u Srbiji nije učinilia ono što je Opština Svrljig učinila za buduće školarce kojima će uredno biti isplaćivana mesečna nadoknada za školovanje u svom mestu.

Na ovaj način olakšaćemo roditeljima i smanjiti im troškove. Opština brine o svojim sugrađanima i na ovaj način finansijski će ih rasteretiti. Mnogi su do sada plaćali iznajmljivanje stanova u Nišu i u drugim mestima, a sada, imaju mogućnost da svoju decu školu u Svrljigu i da za to od opštine dobijaju finansijsku pomoć, rekao je Miletić.

 UMESTO EKONOMSKE ŠKOLE – GIMNAZIJA 

Od ove godine je novina što će umesto smera Ekonomski tehničar biti uveden ponovo smer Gimnazije u svrljiškoj školi.

Imali smo mogućnost i iskoristili smo tu mogućnost, deca će moći da u predstojećoj školskoj godini 2018/2019 upišu Gimnaziju u Svrljigu, dok će sledeće godine svi osmaci moći da upišu Gimnaziju / informatički smer, poručio je Miletić.

Miletić ističe da menadžment Srednje škole u Svrljigu mora više brinuti i da u narednom periodu traži zanimanja koja su prilagođena deci iz ovog kraja.

BESPLATAN PREVOZ ZA DECU SA SELA

Miletić je predložio da prevoz za decu sa seoskih područja bude besplatan, što je i usvojeno.

Narodni poslanik je na kraju roditeljskog sastanka poručio da će se i dalje boriti za razvoj školstva i unapređenje srednjeg i osnovnog obrazovanja u Svrljigu, te dodao da očekuje podršku menadžmenta obe škole.

Piše: A.S. / Foto: A.K. / Svrljiške novine