DOMAĆINSKO PREDSTAVLJANJE

„Dani Svrljiga“ u Šentjerneju

Ukupan broj pregleda:

Opština Svrljig u petak i subotu, 23. i 24. avgusta, predstavila se na festivalu Jernejevo u Šentjerneju, u Sloveniji. Ovaj događaj posetila je i potpredsednica Skupštine Republike Slovenije Renata Brunskole.

svrljizani

Delegacija Svrljiga, odbornici lokalnog parlamenta na čelu sa predsednikom Opštine Milijom Miletićem, boravili su od 22. do 25. avgusta na festivalu Jernejevo u pobratimljenoj opštini Šentjernej u Sloveniji.

U okviru ovog festivala održani su Dani Svrljiga, te su Svrljižani imali prilike da predstave sve svoje prehrambene proizvode, sir, belmuž, Svrljiško jagnje, domaće kolače i pite, narodno stvaralaštvo, tradicionalnu igru i pesmu i turističke potencijale našeg kraja.

se

Prvog dana festivala nastupala je pobednička ekipa folklora, udruženih sela Lalinca i Grbavča, uz pratnju harmonikaša Minje Radojkovića i gajdaša Miodraga Simića iz Lozana. Inače, svrljiški štand na kojem je bio postavljen i kazan sa belmužom bio je najposećeniji na festivalu.

stand

Drugog dana odbornici lokalnog parlamenta, Dragan Petrović (SNS), Dragica Ristić (URS) Miloš Đorđević (DS) i Milan Videnović (DS), Goran Živić (USS), Zoran Mihajlović (USS), Vladan Milosavljević (USS) , imali su prilike da se upoznaju sa radom skupštine opštine Šentjernej i predstavnicima vlasti i opozicije u ovom malom mestu u Sloveniji.

sala

Oni su u toku dana obišli prostorije, a potom se upoznali  sa administracijom i lokalnom samupravom Opštine. Nakon toga svi su prisustvovali  svečanoj sednici, osamnaestog rođendana ove opštine, koja je održana u Kulturnom centru – Primožja Trubarja.

milija

Dragi prijatelji iz Šentjerneja pozdravljam vas sve u ime građana Svrljiga, odbornika SO Svrljig i u svoje lično ime. Ovo je vaš veliki dan, kada proslavljate Sv. Jerneja i dan vaše Opštine. Morate znati da se naše prijateljstvo zasniva na iskrenošću, saradnji i obostranom prijateljstvu, ovom prilikom vas pozivam da budete naši gosti i da dođete u Svrljig.- rekao je predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić uručujući ručno izrađene grbove Svrljiga i Šentjerneja županu Francu Hudoklinu.

Milija-I-Franc

Ovom prilikom dobrodošlicu Svrljižanima poželela je i potpredsednica Skupštine Republike Slovenije Renata Brunskole, te podržala saradnju ove dve opštine.

m-m

Na kraju, zaključeno je da saradnja ove dve opštine polako biva konkretizovana i da će uskoro sve biti spremno da Svrljig i Šentjernej zajedno konkurišu na projektima koje finansira EU.

2 Komentara

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *