Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Broj pregleda:

SPC danas slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog – čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški 1
Ilustracija, Sv. Vasilije Ostroški, foto: Svrljiške novine, D.S.

Mesto na kojima se čuvaju mošti Vasilij Ostroškog je hodočašće za vernike svih religija.

Ostrošku sposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio sveti Vasilije, posećuju i hrišćani i muslimani podjednako verujući u njihovu moć iscelenja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671.

Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podeljen je na Gornji i Donji Ostrog, gde vernici dolaze na poklonenje svetitelju, posebno na paznik Duhova, 50 dana po Vaskrsenju.Manastir Ostrog, čije su svetinje vekovima zidali verni priložnici, ne može se meriti po arhitekturi i freskama sa velikim srednjevekovnim manastirima, ali im je ravan po svojoj duhovnoj snazi.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru).

Povezano:

Pročitajte i ovo: