Danas povodom Dana opštine održana je svečana sednica skupštine opštine Svrljig. 

Dan-opstine-Svrljig-018

Na današnji dan 1833. godine  ondašnja Svrljiška nahija pripojena je Kneževini Srbiji. Od pre nekoliko godina taj datum Svrljig ponovo slavi kao svoj dan i tim povodom je danas organizovana svečana sednica u sali Osnovne škole u Svrljigu.

U pozdravnoj poruci predsednik Miletić je prisutnima predočio dosadašnje rezultata rada Lokalne samouprave i predstavio nove projekte koje će opština Svrljig realizovati u narednim mesecima.

Sanja-Ilić-Balkanika

Tradiciju da se na svečanoj sednici uručuju nagrade i priznanja najuspešnijim pojedincima i organizacijama, onima koji su dali najveći doprinos na afirmaciji naše sredine ili su pak u fabrici, školi ili na njivi postigli posebne rezultate, opština Svrljig nastavlja i danas.
Na osnovu člana 35 stav 3 Poslovnika Skupštine opštine Svrljig, Komisija za izbor i imenovanje, nagrade i javna priznanja, predložila je, a Skupština opštine Svrljig, na sednici održanoj 26. aprila ove godine donela je Odluku o dodeli sledećih javnih priznanja:

– Povelja počasnog građanina opštine Svrljig
– Pet majskih plaketa
– 10 pohvalnica i
– 7 plaketa Opštine Svrljig

Predsednik svrljiške opštine gospodin Milija Miletić uručio je najznačajnije priznanje koje Opština dodeljuje – Povelju počasnog građanina Opštine Svrljig, Aleksandru Sanji Iliću, kompozitoru i vođi ansambla BALKANIKA:

Primio sam mnoga priznanja. Ali ovo je za mene najznačajnije i najemotivnije jer me direktno preko familije Petković vezuje ovaj kraj. Iskreno se nadam da ćemo zajedno vratiti Svrljigu staru slavu kao nekada, rekao je Sanja Ilić.

 

Dobitnici MAJSKIH PLAKETA, koje je uručio predsednik opštine Svrljig Milija Miletić su:

1. Policijska stanica u Svrljigu, za dugogodišnju uspešnu saradnju, nesebično angažovanje i postignute rezultate u radu. U ime policijske stanice nagradu će primiti načelnik Dragan Mitić
2. Vatrogasno – spasilako odeljenje Svrljig, za izuzetnu hrabrost na terenu u svim vanrednim situacijama. U ime vatrogasno spasilačkog odeljenja nagradu će primiti komandir Igor Mihajlović
3. Niška mlekara – pogon Svrljig, za unapređenje privrede i posticaj zapošljavanja u opštini Svrljig. U ime Niške mlekare pogon Svrljig nagradu primiti generalni direktor Niške mlekare Zvezdan Gavrilović
4. Bogojević Slaviša iz Galibabinca. Slaviša je književni stvaralac na autentičnom svrljiškom jeziku, a nagrada mu se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa.
5. Veterinarska stanica Svrljig za doprinos u razvoju stočarstva.

Nacelnik-Policijske-uprave-u-Svrljigu

POHVALNICE koje je uručila predsednica lokalnog parlamenta Jelena Trifunović dobili su:

1. Lozica Manojlović, profesor ekonomske grupe predmeta srednje stručne škole Dušan Trivunac Dragoš u Svrljigu, zbog unapređenja nastave i uspeha učenika
2. Jovica Zdravković iz Plužine, za doprinos u razvoju stočarstva
3. Duško Radenković iz Svrljiga, dugogodišnji medicinski radnik Doma zdravlja dr Milenko Hadžić, za predan rad u ovoj ustanovi i prema građanima.
4. Monika Đorđević iz Svrljiga, učenica 4 og razreda u obrazovnom profilu ekonomski tehničar srednje stručne škole Dušan Trivunac Dragoš u Svrljigu, za postignut odličan uspeh, primerno vladanje, rad u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i realizaciji gradiva i svih ostalih učeničkih aktivnosti.
5. Mesna zajednica Niševac, u predhodnom sazivu na čelu sa predsednikom Milenkom Mihajlovićem, za zalaganje na razvoju ove mesne zajednice
6. Tomislav Stojković za doprinos u razvoju stočarstva
7. Saša Miljković, hemijskom tehničaru, zaposlenom u MIN DIV Svrljig, zbog dugogodišnjeg sindikalnog angažovanja i organizatorskih aktivnosti u okviru Radničkih sportskih aktivnosti
8. Stefan Jovanović, učeniku 3-eg razreda srednje stručne škole Dušan Trivunac Dragoš u Svrljigu, za izuzetnu kreativnost i angažovanje na radu sa mladima u Svrljigu. U šta su se uverili prisutni u priredbi koja je usledila na kraju svečanosti.

Duško-Radenkovic-Dom-Zdravlja

PLAKETE OPŠTINE SVRLjIG  uručene su:

1. Miroslavu Tošiću iz Svrljiga velemajsotru u šahu i predsedniku šahovskog kluba Svrljig, za izuzetne rezultate postignute u ovoj disciplini
2. Siniši Radivojeviću iz Guševaca, poljoprivredniku, učesniku Beogradskog maratona zbog izuzetnih rezultata u konkurenciji od više hiljada takmičara: 50-og mesta na maratonu i 30-og mesta na polumaratonu.
3. Metalcu, Stanković Stavriji, za unapređenje privrede
4. Limproduktu, Jovici Jovanoviću za unapređenje privrede
5. Kupidonu, za unapređenje privrede
6. Grani Marinković, učiteljici osnovne škole Dobrila Stambolić u Svrljigu, za dugogodišnji rad u oblasti obrazovanja, veliko zalaganje na poslu, postizanje izuzetnih rezultata u radu za vreme svog radnog veka, kao i postizanje velikih rezultata učenika kojima je ona bila učitelj
7. Radošu Božinoviću, vkv bravaru, zaposlenom u MIN DIV Svrljig, glavnom majstoru na održavanju mašina u ovom preduzeću, kao dobrom radniku i sindikalcu.

jelena-i-rados

Nakon prvog dela, svečanog ali i radnog usledio je kulturno-zabavni program koji su priredili učenici osnovne i srednje škole u Svrljigu i  folklorna sekcija koja radi pri Centru za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig.

zabavni-program

Pogledajte ostale fotografije na fejsbuk stranici Svrljiških novina