Budžet težak 566.220.000 dinara uskoro pred odbornicima - Svrljiške novine
BUDŽET

Budžet težak 566.220.000 dinara uskoro pred odbornicima

Broj pregleda:

Juče je održana 20. sednica Opštinskog veća opštine Svrljig na kojoj su većnici imali prilike da razmotre finansijske planove indirektnih budžetskih korisnika, a potom i da donesu veoma bitna rešenja kada je u pitanju budžet opštine Svrljig.

Budžet težak 566.220.000 dinara uskoro pred odbornicima 1

Izvestilac po drugoj tački ,,Razmatranje finansijskih planova indirektnih budžetskih korisnika“ bila je šef Odseka za budžet i finansije Marina Savić.

Ona je tom prilikom istakla da Opština Svrljig nastoji da sprovodi restrektivnu politiku kada je u pitanju budžet, pa je tako mnogim indirektnim korisnicima umanjen traženi iznos sredstava.

Naime, P.U. ,,Poletarac“ za sledeću godinu planirala je svoj budžet sa 29.400.000 dinara, ali je nadležna služba za budžet i finansije Opštine Svrljig umanjila ovaj iznos za 2.000.000 dinara, što po rečima Marine Savić ovo je realno umanjenje.

Kada je u pitanju Centar za turizam, kulturu i sport ova ustanova planirala je budžet sa 33.700.000 dinara,  a među mnogim aktivnostima planirali su i rekonstrukciju krova zgrade koji je dotrajao.

Srednja škola ,,Dušan Trivunac Dragoš“ svoj budžet planirala je veoma racionalno sa 7.000.000 dinara, dok je prvobitni iznos koji je tražila osnovna škola ,,Dobrila Stambolić“ bio 21.320.000 dinara, a uz korkeciju opštinske službe ovaj indirektni korisnik dobiće 19.000.000 dinara.

Sredstva za Centar za socijalni rad umanjena su za 1.000.000 dinara i budžet ove ustanove u narednoj godini iznosiće 16.500.000 dinara.

Dom zdravlja ,,Ljubinko Đorđević“ na raspolaganju će imati 8.600.000 dinara iz opštinske kase.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović pohvalila je Srednju školu koja i ove godine ima izuzeno racionalan budžet.

Malo duža polemika vodila se oko budžeta P.U. ,,Poletarac“ koji je umanjen za 2.000.000 dinara.

Rečeno je da trenutno nema mesta i prostora za finansiranje nepotrebnih manje potrebnih stavki, kao što su doškolovavanje zaposlenih, seminari, usavršavanja i slično, jer su svi budžeti restriktivni – imajući u vidu da je na snazi ušteda na svim nivoima vlasti.

Jednoglasno je doneta odluka da je potrebno finansirati samo nephodne stavke za rad ustanova i preduzeća, a da se sredstva od korisnika usluga uračunaju kako bi se od tog novca vršile eventualne adaptacije, sanacije i ostala uređenja.

Nakon razmatranja Finansijskih planova, načelnica Odseka za budžet i finansije Marina Savić bila je izvestilac i pod tačkom 3. ,,Predlog Odluke o budžetu opštine Svrljig za 2017. godinu“.

Inače, budžet za narednu godinu planiran je sa 566.220.000,00 dinara.

Na jučerašnjem zasedanju većnici su doneli Odluku i o osnivanju Lokalnog saveta za zapošljavanje koji čine:

 • Jelena Trifunović, predsednik opštine,
 • Dragica Ristić, pomoćnik predsednika opštine,
 • Milanče Kostić, predstavnik Opštinske uprave Svrljig,
 • Nila Milošević, savetnik u NSZ – filijala Niš,
 • Saša Miljković, član uprave sindikata metalaca,
 • Jelena Radojković, NVO – Etno forum.

Takođe, formiran je i Organizacioni odbor ,,Božićnog festivala“:

 • Stefan Jovanović, Kancelarija za mlade Svrljig
 • Iva Antić, Opštisnki većnik opštine Svrljig
 • Marko Petrović, predstavnik Policijske stanice Svrljig
 • Marko Mladenović, direktor Centra za turizam, kulturu i sport
 • Marina Savić, načelnik Odseka za budžet i finansije Opštine Svrljig.

Na kraju zasedanja Stefan Jovanović izbran je za novog koordinator Kancelarije za mlade u Svrljigu.

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: