Predsednici opština Svrljig i Sokobanja, Milija Miletić i Dimitrije Lukić, sa saradnicima, sreli su se na međi atara dveju opština, na mestu zvanom ,,Leskovik,, da bi se na licu mesta dogovorili o načinu izgradnje deonice puta između sela Labukovo i Radenkovac.  Inicijativu predsednika Miletića da se dve susedne opštine povežu putem preko Ozrena, kako bi se izbegla zaobilaznica preko Niša, svesrdno je prihvatio predsednik Lukić i ovim susretom započeti su pregovori.

’’Želimo da zajedničkim snagama dveju opština izgradimo ovu deonicu puta, o kojoj se dugo priča i koja će nas još više povezati u svakom pogledu a prvenstveno radi razvoja turizma na obe strane. Ima dosta naših ljudi koji žive u Sokobanji koji bi ovom prečicom došli da posete rođake u svojim selima na svrljiškoj teritoriji a i svrljižana koji bi odlazili u suprotnom smeru na teritoriju Sokobanje. Posebno želimo da prezentujemo naše turističke destinacije manastir Sv.Arhangel Gavrilo u Pirkovcu i pećine ,,Samar,, i ,,Jezava,, u Kopajkošari, ne samo Sokobanjcima već ih učinimo dostupnijim  i turistima koji dolaze u tu varoš iz čitave Srbije pa i inostranstva. Praktičnio spojićemo dve opštine i dva regiona. U narednom periodu razmotrićemo mogućnosti koje su nam na raspolaganju da ovu deonicu puta što pre izgradimo jer je trenutno, praktično, neupotrebljiva za saobraćaj putničkim vozilima, rekao je prilikom susreta predsednik Miletić’’.

Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja, svesrdno je prihvatio inicijativu i obećao da će se maksimalno založiti da se ideja što pre realizuje.

’’Drago mi je što smo se na inicijativu predsednika Miletića, koji je prepoznao šansu, sreli na ovom mestu, na granici dveju opština i atara dva sela Radenkovac i Labukovo, radi dogovora o načinu realizacije projekta izgradnje deonice puta duge oko osam kilometara, po četiri kilometra sa  svake strane. Ova dva sela suočena su padom broja stanovnika, sa demografskom tendecijom karakterističnom za gotovo sva mesta istočne i jugoistočne Srbije. Jedan od načina da se ovaj problem ublaži su i dobre saobračane veze za koje je neophodna putna infrastruktura. Nastojaćemo što hitnije da uradimo makadamski put a potom ako je moguće realizujemo i zamisao kolege Miletića da se asfaltira. Nastupićemo zajednički i pokušati da obezbedimo sredstva od resornog ministarstva iz fondova za ove namene ili pak i iz predpristupnih fonoda EU ako u tome uspemo, gde smo već nekim projektima ,,probili led,, . Želim da naglasim da je izgradnja ove deonice puta izuzetno značajna za prezentaciju turističkih destinacija svrljiškog kraja za koje se nažalost do sada nije mnogo čulo ali i kažem da poseban značaj sve ovo ima i za Sokobanju koja otkriva svoje turistike kapacitete. Primera radi, pomenuo bi baš naše selo Radenkovac koje postaje sve atraktivnije za zakup imanja što su već uradile neke poznate ličnosti, poput Aleksandra Berčeka i milana Paroškog i učinile ovu destinaciju još privlačnijom, rekao je predsednik Lukić’’.

Posle razgovora na ,,među, dva predsednika su, sa saradnicima, obišli manastir Sv.Arahangel  Gavrilo.

Slede novi susreti i dogovori o konkretizovanju načina realizacije izgradnje puta Labukovo – Radenkovac do kojeg i sa jedne i sa druge strane već postoji asfaltna traka, na regionalnom pravcu Svrljig – Sokobanja.

izvor: Svrljig.rs