Rakija iz kazana legalna samo uz akcize
SRBIJA

Rakija iz kazana legalna samo uz akcize

Broj pregleda:

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo rinfuzno ovlašćenom trgovcu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda.

eko-rakija

Na današnjem sastanku Grupacije, povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima koji je u pripremi, predloženo je da u ovaj akt uđe obaveza da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za finalnog potrošača mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu.

Grupacija proizvođača rakije ima dva člana u radnoj grupi za izradu ovog zakona, čije se usvajanje očekuje u prvoj polovini 2015. godine, sa zadatkom da se uvede red na sada haotično i neuređeno tržište jakih alkoholnih pića domaće proizvodnje.

Predsednik Grupacije Ivan Urošević rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje ovu oblast.

Procenjuje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi preko 30.000 proizvodjača, od kojih je čak dve trećine neregistrovano, što znači da posluje u sivoj zoni.

Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Republike Srbije, saopštila je Privredna komora Beograda.

(Blic)

Prokomentariši

Povezano:

Pročitajte i ovo: