Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i tlekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da nije zadovoljan projektima kojima lokalne samouprave konkurišu za podsticaje namenjene razvaju turističke infrastrukture, nazvavši pojedine projekte “glupostima”.

Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) on je rekao da je, od izdvojenih 450 miliona potrošeno samo 74 miliona dinara, jer u Ministarstvu trgovine i turizma nisu zadovoljni projektima koji stižu od lokalnih samouprava.

– Nažalost, ja mislim da na nivou lokalnih samouprava još ne postoji dovoljna svest o značaju turizma i onda dobijamo projekat da bi za razvoj turizma u nekoj lokalnoj samupravi trebalo napraviti prihvatilište za pse. Ili druga lokalna samouprava traži izgradnju gradskog ve-cea, jer bi to napravilo bum u smislu turističkih potencijala. Da ne govorim treće gluposti koje nam stižu – rekao je Ljajić.

Kako je istakao, Ministarstvo trgovine i turizma “nema para za bacanje na gluposti”.

– Imamo vrlo mali, ograničen iznos sredstava koje moramo na najpametniji način da potrošimo. Zato je ovako mala realizacija finansiranja projekata u oblasti turizma do sada. I radije ćemo pare vratiti u budžet, a nećemo ih dati za ovakve gluposti – rekao je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je objasnio da iz sličnih razloga nisu potrošene pare koje su namenje za turističke organizacije.

– Imamo i 97 miliona dinara za turističke organizacije, ali ni ta sredstva nisu potrošena, pa smo morali da produžimo konkurs jer 36 miliona nije dodeljeno, zbog toga što je opet bilo svega i svačega – rekao je on.

Ljajić je još dodao da je u ovoj godini odvojeno i 40 miliiona za različita udruženja i manifestacije.

– Tu je najmanje para, ali je i najveća potražnja. Trudili smo se ta sredstva podelimo za prepoznatljive turističke manifestacije i one koje imaju značajan potencijal rasta – istakao je on.

Izvor: Blic