Istorijat

Prvobitna forma sajta ”Svrljiške novine” bila je forum gde su se okupljali mladi Svrljižani. Tada vodili smo se idejom da okupimo mlade koji bi se na jednom mestu zabavljali, informisali i razmenjivali svoje ideje.
Forum je 2006. godine okupljao više stotina članova, pretežno iz Svrljiga ali i iz ostalih krajeva Srbije. Prvi naziv sajta bio je jednostavn – Svrljig.com. Svakog dana portal je brojao sve veci broj poseta što je prouzrokovalo brže promene u radu.

Vremenom usavršavana je web master tehnika i dizajniranje, a novinari su imali prostora i vremena za bolje informisanje građana.

Prvi ozbiljniji korak napravljen je januara 2007. godine. Tada je objavljena prva ozbiljna informacija o održavanju Duhovnih večeri u porti svrljiške crkve.

Portal je i dalje beležio porast poseta, nastavljeno je da se u kontinuitetu obaveštava, informiše i posećuje forum. Kako socijalne mreže uzimale maha odlučeno je da se što pre u naziv sajta doda – i ja sam na forumu. Od tada prošlo je nepunih godinu dana te je svrljiški portal dobio novi naziv Svrljig.com – uz šoljicu kafe.

Sledeci korak u kumovanju bila je ideja da je Svrljigu potreban grad na dlanu i to na internetu, te je to bio i dodatni naziv za sajt.

Sve masovnije i masovnije posete naterale su vlasnike portala da se ozbiljnijim radom u 2008. godini nađu informacije, vesti, obaveštenja, oglasi. Neke od vesti bile su prepisivane sa drugih izvora ali su uglavnom bile vesti sa svrljiške teritorije.

Portal i forum vremenom je privukao i ostale žitelje svrljiške opštine, i to one starije, jer je zapravo to bio jedini izvor informacija na internetu o Svrljigu.

Uz veliki broj konkurenata u tadašnje vreme, koji su nicali svakog dana, održali smo ritam i na sasvim dostojan način obaveštavali sve građane i posetioce sajta. Do danas radimo objektivno i u korist žitelja opštine Svrljig. Veoma precizno, brzo i slikovito prikazujemo situaciju u našoj opštini što je na neki način i brendiralo proizvod.

Danas sajt ima zavidan broj jedinstvenih poseta koji broji nešto više hiljada.

Pocetkom 2009. godine na terenu izlaze i prvi novinari – reporteri . Iz dana u dan popularnost i posecenos sajta je rasla.

Veliku podršku imamo od lokalne radio stanice Bubamara, kolega sa portala Južna Srbija i dnevnog lista Alo koji naše informacije po potrebi objavljivala u svojim izdanjma.

Godine 2010. portal postaje i zvanicno Svrljiška novina i kao najcitaniji u gradu zauzimamo prvo i vodece mesto u medijima.

2012. godine konacno je registrovano cetvrto Javno glasilo u Svrljigu, registrovane su Svrljiške novine.

Osnivaci i pokretaci ovog projekta su Marko i Dušan Miladinovic.